sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Sekalaisia hakuja ja soundexia

Olen joskus kirjautunut palveluun nimeltä World Vital Records. En varsinaisesti pääse näkemään sen tietokantoja (koska en ole maksanut maksua), poikkeuksena Find A Grave, joka on kaikille avoin. Olen kuitenkin huomannut, että MyHeritage Family Treen näkyvistä tiedoista saa joskus vinkkiä etsimästään henkilöstä, vaikkapa tämän kuolinvuodesta. Se voi motivoida pyörittelemään sanomalehteä mikrofilmiltä kuolinilmoituksen löytämiseksi. Lisäksi huomasin yhden oman huolimattomuusvirheeni. Lapsena kuolleen sukulaisen kuolinaika puuttui omista tiedoistani. Asia oli helppo tarkistaa digitoidusta haudattujen luettelosta. Olisin kaivannut palveluun ulkopuoliselle mahdollisuutta lähettää viesti sukupuun laatijalle, vaikka tämän nimeä ei näytettäisikään. Olisin voinut antaa lisätietoa ja myös kysäistä, mistä muutamat sukulaiseni olivat saaneet Herra-tittelin (ei kai sitä nimeksikään oltu luultu). Herroja ei ole sukuun eksynyt.

World Vital Records lienee jollakin tavalla kimpassa Ancestryn kanssa. Verkosta asia varmaan selviäisi, en vain jaksanut hakea. Ainakin tietokannat ovat osittain samoja. Ancestryyn oli mielestäni nyt tullut uutena Kanadasta äänestäjien luettelot 1935 - 1980 (?). Ainakaan en ole niitä aiemmin saanut esiin. Pitääköhän Kanadassakin rekisteröityä äänestäjäksi? Luetteloista löytyi tuttuja nimiä. Toivottavasti Ancestry laittaa ne joskus muutamaksi päiväksi kaikille auki.

Noissa englanninkielisissä hauissa alkaa ärsyttää se, että ne aika heikosti löytävät pieniä, yhden tai kahden kirjaimen muutoksia nimissä. Jotenkin kuvittelen, ettei siirtolainen ole vain sanonut nimeään, vaan usein työntänyt nähtäväksi jonkun dokumentin, jossa nimi oli näkyvissä. Vieraskielinen nimi on ollut silti helppo kopioida väärin. Soundex-haku tarjoaa tulokseksi ihan mitä sattuu. Toki etsittykin voi putkahtaa esiin, mutta aikamoisen määrän ihan kummallisia nimiä joutuu kahlaamaan läpi johtuen kielten erilaisesta ääntämyksestä.

Fort William Historical Park, Thunder Bay, Kanada. Fort Williamiin suuntasi paljon suomalaisia 1900-luvun alussa. Kuvaaja Doug Coldwell.  Lähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fort_William_Historical_Park_buildings.jpg. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti