torstai 16. toukokuuta 2013

Romaneja rippikirjassa

SukuForumilla käytiin taannoin pitkä keskustelu romanisukujen tutkimisen ongelmista. Seurasin keskustelua vain osittain, koska itselläni ei romanijuuria tiettävästi ole. Harvoin olen heihin törmännyt kirkonkirjoissakaan. Äkkiseltään tulee mieleen vain joku nälkävuosina kuollut, joka haudattiin nimettömänä. Voidaan tietenkin ajatella, ettei pappi ole välttämättä kirjannut romanitaustaa. Eihän jostakin ruotsinkielisen sukunimen omaavasta itsellisestä voi kansallisuutta varmaksi tietää.

Nyt huomasin Mouhijärven kahdessa rippikirjassa sivun otsikkona "Ziguenare", jonka oletan tarkoittaneen romaneja. Perheen sukunimi on Grönstrand, sama sekä miehellä, vaimolla että lapsella, joka hänkin lienee ollut jo aikuisiässä, kun noita rippikirjoja on kirjoitettu 1800-luvun puolivälin paikkeilla. Kirkollista avioliittoa ei ilmeisesti solmittu, koska vaimo merkittiin kuollessaan naimattomaksi ja sai rippikirjassa Qp-merkinnän.  Vaimon kuoleman jälkeen mies solmi kirkollisen avioliiton. Ainakin yksi lapsista kastettiin ja vaimo haudattiin kirkollisesti. Ammatiltaan mies oli torppari. Aiemmassa rippikirjassa oli sama mies merkinnöillä "Torp" ja "Ziguenare". Silloin puolisoa ei ollut kirjattu, ehkä hän ei asunut paikkakunnalla. Seurana miehellä on aviottomaksi merkitty poikansa. Kenellekään perheestä ei ole kirjattu syntymäaikaa.

Koska torpan sijaintia ei ole kylän tarkkuudella kerrottu, vaatisi perheen seuraaminen rippikirjojen laajempaa selaamista. 1800-luvun lopusta löytyy kuitenkin vielä samalla sukunimellä joku ilmeisesti kiertelevää elämää viettänyt nainen, jolle on tehty hiukan tylyn tuntuinen lisämerkintä: Syytä ei ole kerrottu. Hiski tuntee Mouhijärveltä myös 1800-luvun alussa eläneen Bergströmin perheen, joka on saanut tittelikseen "zig".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti