sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Ei niin mallikelpoisia

Taas on äitejä palkittu ja kehuttu. Hyvähän se on, vaikka itse vierastankin sitä ylenmääräistä mallikelpoisuutta, joka näissä äitienpäivän juhlissa ja haastatteluissa pyrkii esille. Nyt palkituista äideistä vanhimmat ovat toki kasvattaneet lapsensa paljon nykyistä niukemmissa oloissa sodan jälkeen. Edelleenkin vanhemmilla (toivottavasti molemmilla) on paljon työtä, kun lapset ovat pieniä. Toisaalta useimmat heistä ovat silloin nuoria ja jaksavat, lapset kasvavat nopeasti ja pieni lapsi kaikessa luottavaisuudessaan on hyvin vaivat palkitseva.

Tämmöisessä pienessä protestimielialassa rupesin etsimään sukuni vähemmän mallikelpoisia äitejä. Perimätiedon lisäksi on heitä koskevia huomautuksia jäänyt rippikirjoihin. Eniten huomautuksia on tullut salavuoteudesta. Ehkä ihastuksen kohde ei halunnutkaan naimisiin tai sitten tuleva äiti itse huomasi, ettei elämä tämän rinnalla olisi ollut hääppöistä. Ehkä arka piikatyttö ei ollut uskaltanut kieltäytyä häntä ylempänä yhteiskunnan arvoasteikossa olleen vaatiessa seksiä. Monesti näin syntyneet lapset kuolivat pieninä, koska heillä ei ollut sitäkään turvaa, mitä köyhien vanhempien lapsilla tuohon aikaan oli. Usein kuitenkin nainen kasvatti lapsensa työikäiseksi piikomisen tai tehdastyön ohessa.

Toinen huomautusten syy suvussani on ollut alkoholin kanssa läträäminen. Tähän ovat syyllistyneet erityisesti miehet, mutta varsinkin perimätieto kertoo myös naisten osuudesta. He ovat valmistaneet viinaa ja myyneet sitä. Alkoholin vaikutuksen alaisena pahennusta herättäneitä naisia ei ole suvussa vastaan tullut. Ei oikein ole mahdollista selvittää, mitä laiton alkoholin valmistus ja myynti on perhe-elämään vaikuttanut. Ehkä se on ollut puhtaasti rahan ansaitsemista niukkaa elantoa helpottamaan. Ympäristö ei ole asiaa välttämättä paheksunut. Jos poliisi on pidättänyt perheen äidin tai tämä on joutunut käräjille, lienevät lapset tunteneet häpeää.

Lähde: http://pixabay.com/fi/ihmiset-nainen-lapset-jaakko-%C3%A4iti-37299/


Toivottavasti en näillä esimerkeillä menneisyydestä pilannut kenenkään juhlavaa tunnelmaa. Elämä vain on ja on ollut niin moninaista.

2 kommenttia:

 1. Ihan asiasta kirjoitit, välillä on hyvä nostaa kissa pöydälle. :))
  Kyllä me äidit emme aina ole niin esimerkillisiä, myönnän ainakin omalta osaltani.
  Entisajan äideillä oli niin erilaista, juhlapäiviä ei varmaankaan ollut niin usein kuin nykyäideillä. Ei menty "baariin" enää aviossa ollessa. Monella äidillä ei ollut minkäänlaista tukiverkkoa, oma tai miehen äiti oli kuollut tai kuoli nuorena ym ym.
  Sanoisin, että nykyäideillä on kyllä paljon helpompaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fyysisesti ja taloudellisesti ainakin on helpompaa. Onko lasten kasvattaminen sitten nykyään helpompaa, en tiedä. Ehkä se ennen oli yksinkertaisempaa.

   Eikös aiemmin Suomessakin juhlittu vauvasta vaariin-periaatteella? Sitähän näkee vielä esim. Etelä-Euroopassa. Ainakin kesällä kaikki pääsivät mukaan?

   Poista