tiistai 28. toukokuuta 2013

Hajanaisia ajatuksia sieltä täältä sukutukimuksesta

Miten voikin Astiasta joskus olla niin vaikea löytää etsimäänsä? Nyt hain erään käräjäkunnan lainhuudatusasiain pöytäkirjoja 1900-luvulta saadakseni niihin käyttöluvan. Niihin kun sattuu sisältymään myös holhousasioita, joten sellainen tarvitaan. No, kun aikani olin tarkennellut sarjoja ja hakulausetta, sain etsimäni esiin. Hiukan helpotti, että vasempaan reunaan oli tullut mahdollisuus suodattaa hakutuloksia niin, ettei seitsemänsadan hakutuloksen (siis siinä vaiheessa, kun haku suostui ylipäätään löytämään jotakin) joukkoa tarvinnut selata kokonaan. No, en tietenkään muistanut laittaa toimivia hakuehtoja muistiin. Arvatkaapa muistanko ne, kun on aika tilata noita asiakirjoja?

Erään seurakunnan varhaisimmassta rippikirjasta löytyy perhe, jossa Matti Juhonpoika näkyy lapsena vanhempiensa perheessä, vanhemmat olkoot Juho Matinpoika ja Liisa Antintytär. Myös Juhon isä Matti Antinpoika ja hänen vaimonsa Maria Yrjöntytär ovat elossa. Mitä tästä voidaan päätellä? Todennäköisesti isälinja Matti --> Juho --> Matti. Äidit vahvistuvat helposti vain, jos kastettujen luettelot ovat säilyneet ja niihin on merkitty lasten äidit. Näinhän ei aina ole. Kun joudutaan aikaan ennen kastettujen luetteloita, ollaan aika paljon epävarmemmalla pohjalla. Naisia kuoli paljon synnytyksiin ja uusia avioliittoja solmittiin niin pian kuin se oli mahdollista. Henkikirjamerkintöjen pitää siis olla riittävän tarkat. Kyllä isälinjankin päättely tietysti edellyttää, että rippikirjasta käy ilmi sukulaisuus. Se on kuitenkin yleensä merkitty.

Omistin osan viikonlopusta Kanadaan 1900-luvun alussa muuttaneiden tutkimiseen. Aiemmin jo kerroin havainnoista World Vital Recorsin ja Ancestryn suhteen. Lisäksi selailin FamilySearchin tietokantoja. En muista, olenko aiemmin käynyt sieltä Kanadaa yhtä järjestelmällisesti läpi. 

Kuvakaappaus kokoelmien alusta

Jotain toki löytyikin. Nuo selailtavat arkistot (Browse Images) vaativat vielä aikaa ja lisäharkintaa. Jollekin keskustelupalstallekin taidan päätyä paikallisten apua hakemaan. Onko 11.8.1884 syntyneeksi merkitty Kalle varmasti se Kalle, joka oikeasti syntyi 11.8.1883, kun hänen sukunimensäkin on merkittävästi lyhentynyt?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti