torstai 9. kesäkuuta 2011

Lisää tietoa - joopa joo

Uutisen mukaan neljäsosa suomalaisista on sitä mieltä, että talousasioista pitäisi saada lisää helppotajuista tietoa. Nyt Yle suurta yleisöä palvelevana laitoksena varmaan syksyllä aloittaa talousasioita käsittelevän sarjan, johon palkataan joku valtakunnanpelle juontajaksi. Sitten vain kaikilla tehosteilla talousasioita opettamaan. Hohhoijaa, ja ei kun katsojalukuja mittaamaan. Tai ehkä Renny Harlin voisi ohjata jännityselokuvan aiheesta. Välillä vähän keskustelua talousasioista ja heti perään äksöniä ja pyssynpauketta.


Kaikki nyt ei vain voi olla kivaa ja helppoa. Oppiakseen pitää myös ponnistella. Peruskoulu tarjoaa taloustietoa ainakin yhteiskuntaopissa niillä resursseilla, mitä sillä on käytettävissään. Verotusta käsitellään myös matematiikan prosenttilaskutehtävissä. Eikä voisi vähemmän kiinnostaa. Lukioon menevillä tietoa on mahdollista hankkia lisää. Puhumattakaan siitä, mitä kirjat ja verkko tänä päivänä tarjoavat.


Talousasiat eivät ole pelkkää matematiikkaa. Niihin liittyy aina yhteiskunnallisia arvoja. Haluammeko periä mahdollisimman vähän veroja ja maksaa palveluista erikseen? Vai haluammeko maksaa enemmän veroja ja säilyttää julkiset palvelut? Minkälaista Suomea ja Eurooppaa haluamme kehittää? Arvot ovat kovasti muuttuneet, kun yhä rikkaammalla Suomella ei ole varaa ylläpitää niitä palveluita, mitä 80-luvun paljon köyhemmällä maalla oli.

Jos porukka uskoo, että maan talousongelmat ratkeavat sillä, että maahanmuuttajien (lue muutaman tuhannen turvapaikanhakijan ja pakolaisen) etuja vähennetään, on kyse asenteista ja arvoista. Tiedolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti