keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Vanhoja valokuvia

Rakastan vanhoja valokuvia. Sillä ei ole väliä, esittävätkö ne tuttuja paikkoja tai henkilöitä. Meillä on paljon myös sellaisia kuvia, joista kukaan ei taida enää tietää, ketä ne esittävät. Niissä on silti oma viehätyksensä.  Kun niitä katselee kaikessa rauhassa, voi päätellä monia asioita. Kuvausajankohdan voi usein arvioida ainakin vuosikymmenen tarkkuudella. Ihmisistä näkee sosiaalisen aseman, varsinkin jos kuvaa ei ole otettu valokuvaamossa. Voi myös huvitella keksimällä kuvan henkilöille elämäntarinoita.


 Tämä talo on sijainnut 50-luvulla Tampereen Villilässä. En tiedä, ketä siinä on asunut, en edes sen tarkkaa sijaintia. Eräs sukulaiseni on sen tuolloin valokuvannut. Kesä on tainnut olla vähän pitemmällä kuin nyt. Syreenit eivät ole enää kukkineet. Voisin ajatella, että talon omistaja on ollut leskirouva, joka on pitänyt vuokralaisia. Hänen huoneissaan ovat asuneet perheettömät työläiset, ehkä joku pieni perhekin.


Seuraavat kuvat ovat Kalkunvuorelta, niin ikään Tampereelta. Nykyisin paikkaa kai sanotaan Mustavuoreksi ja siellä lasketellaan. Näkymä on Pyhäjärvelle. Tie ylittää järven noilta kohdin. Sähköjohdot kulkivat vielä ilmassa. Mitä lienevät alemman kuvan kaksi samanlaista kopperoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti