lauantai 16. heinäkuuta 2011

Toi

Miten Tampereen seudulla kutsuttiin - ja kutsutaan kai vieläkin - aviopuolisoa? No, tietysti sanalla "toi". Voidaan myös käyttää nimen yhteydessä: toi Maija, toi Matti. Tai toi meidän äijä. Varmaankin sana tuo on joskus vääntynyt tähän murteelliseen muotoon. En tiedä, kuinka vanha sana on, minun lapsuudessani sitä kuitenkin käytettiin.

Ennen ei ollut tapana, että pariskunnat olisivat osoittaneet julkisesti kiintymystä, ihan nuoria pareja kenties lukuunottamatta. Kuljettiinkin vähän erikseen, toinen edellä. Tähän oli kyllä vanhoilla pareilla syynä myös erilainen kävelyvauhti. Kun se otettiin lähdössä huomioon, oltiin suunnilleen yhtä aikaa perillä.

Ei tämä silti sitä tarkoita, etteikö elämäntoveria olisi kunnioitettu, varsinkin jos tämä vielä oli "hyvä työihminen". Niitäkin oli, jotka puolisoaan moittivat, varsinkin miehet kaljoitellessaan. Useimmat taisivat kuitenkin ajatella, ettei perheen asioita kuulu muille selvitellä. Kun iäkäs puoliso sitten kuoli, oli ikävä kova yhdessä elettyjen vuosien jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti