Sukututkimusta tehdessäni olen kyllä kadottanut monestikin jonkun henkilön. Tavallisesti kyseessä on renki tai piika, jonka kohdalla ei ole rippikirjassa tarpeeksi tietoja, jotta häntä voisi seurata eteenpäin tai taaksepäin. Myös talojen tyttäret ja joskus pojatkin lähtevät kotoaan ilman, että pappi on merkinnyt, mihin asianomainen on mennyt. Kun läntisessä Suomessa sukunimet puuttuvat, ja nimetkin ovat niitä tuiki tavallisia Liisa Matintyttäriä, ei kovin paljon ole tehtävissä.
Nyt minulta joutui hukkaan talon vanhaemäntä, mitä ei kyllä muistaakseni ole tapahtunut aiemmin. Längelmäen Eväjärven Sirkkalassa rippikirjan mukaan 27.4.1723 syntynyt Maria Yrjöntytär avioitui saman pitäjän Pääskylän kylään. Talolla ei ole varsinaista nimeä, rippikirjoissa puhutaan Simosta (Simon), joka siis oli Marian puoliso. Maria asui leskenä tilalla vielä, kun 1779 alkavan rippikirjan nimet on kirjoitettu. Ehtoollismerkintöjä ei tässä kirjassa ole kenelläkään. Seuraavassa rippikirjassa häntä ei enää ole Pääskylässä. Mutta ei häntä näyttäisi löytyvän haudattujen luettelostakaan, ei ainakaan HisKistä. Olen tarkistanut myös lähes kaikki lähisukulaiset Kuhmoisiin avioitunutta tytärtä lukuun ottamatta.
Maria Yrjöntytär oli esitätini, ei siis suoraan esipolviani. Silti haluaisin tietää hänen kuolinaikansa. On vaikea kuvitella, että 1700-luvun lopun vanhaemäntä mitään suurempaa seikkailua olisi kokenut. Ehkäpä jossain on kirjausvirhe. Täytyy ottaa vielä alkuperäinen haudattujen luettelo tarkempaan tarkasteluun.
Haudattujen luettelon läpikäyminen tuotti Maria Yrjöntyttärelle kuolinajan. Hän kuoli 1788 vanhuuteen 65-vuotiaana. Pappi oli luetteloa kirjoittaessaan ruvennut lyhytsanaiseksi ja merkinnyt vain Pääskylän vanhanemännän kuolleen, ilman nimeä. Pääskylästä oli tullut Päskölä, näistä syistä HisKi-hakuni ei tuottanut tuloksia.
VastaaPoista