lauantai 9. heinäkuuta 2011

Venäjälle?

Tänään kerron teille Yrjöstä. Koska tapahtumat ovat sen verran tuoreita ja Yrjön sisarusten lapsia on vielä elossa, en taaskaan kerro sukunimeä enkä paikkakuntaa.

Yrjö syntyi 1900-luvun alussa pienellä teollisuuspaikkakunnalla. Hänen isänsä ja äitinsä olivat tehtaalla töissä. Molemmat kuolivat työtapaturmassa, eivät kuitenkaan samalla kertaa. Yrjö oli vanhempiensa kuollessa jo aikuinen.

Yrjön elämä ei oikein pysynyt raiteillaan. Viina maistui hänelle ja kieltolakiaikana aikana se tiesi hankaluuksia. Pimeän viinan myyjät tulivat tutuiksi, eikä kanssakäyminen ollut aina sopuisaa. Velkojakin muodostui. Yrjöä voi myös luonnehtia poliisin vanhaksi tutuksi. Huvipaikoilla tuli aiheutetuksi epäjärjestystä. Kyllä hän varmasti välillä töitäkin teki. Ei tuohon aikaan olisi terve nuorimies mistään rahaa saanut eikä hän tiettävästi ollut ammattirikollinen.

1930-luvun alkupuolella Yrjö päätti karistaa kotipaikkakunnan tomut jaloistaan. Kirkonkirjoihin on jäänyt merkintä, että hän on mahdollisesti mennyt Venäjälle. Sukulaiset eivät tiedä sen enempää. Olen etsinyt häntä kaikista niistä lähteistä, mitä tiedän. Hänen nimeään ei löydy kirjoissa eikä verkossa olevista luetteloista. Luettelot käsittävät pääasiassa vainoissa menehtyneitä, ehkäpä Yrjö selviytyi. Kerran kysyin hänestä tietoja ulkoministeriön arkistosta. Siellä häntä ei tunnettu.

Olen miettinyt myös sitä mahdollisuutta, että hän vain vaihtoi Suomessa paikkakuntaa. Ehkä väärän henkilöllisyyden turvin olisi voinut aloittaa uuden elämän jossakin kauempana. Savotoilla tai isoilla työmailla ei papereita kai niin kovin tarkkaan katsottu. Lieneekö häntä etsitty talvisodan syttyessä, ikänsä puolesta hän olisi kutsun armeijaan saanut.

Yrjö on varmasti jossain vaiheessa julistettu kuolleeksi. Ainakin yksi sisaruksista kuoli  naimattomana, joten hänen perintöään jaettaessa lienee Yrjönkin asema selvitetty. Pitää käydä joskus Virallista lehteä läpi noilta vuosilta, ehkä sieltä löytyy maininta hänestä. Yrjön lopullinen kohtalo voi kyllä jäädä mysteeriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti