torstai 7. marraskuuta 2013

DNA - pitäisikö sittenkin perehtyä?

Tästä tekstistä varmaan tulee palautetta. Tietoni dna-tutkimuksen käytöstä sukututkimuksen tai paikallishistorian apuvälineinä ovat niin heikot, että mokaan varmasti muutamassa kohdassa. Pitäisikö sitten asiaan perehtyä? Aiemmin olen ollut sitä mieltä, että se ei ole minua varten. Omat esivanhempani ovat sillä tavalla perussatakuntalaisia, että he tulevat varmaan niiltä seuduilta, mistä suhteellisen varhain asutettujen satakuntalaiskylien asukkaat yleensäkin. Liian kaukaista historiaa minulle. Sukulaisia voisi ehkä löytää, mutta sitten pitäisi kuitenkin katsoa, miten yhteisestä esiäidistä polveudutaan. Olen tyytynyt vain toivomaan, että joku huomaa sukusivuiltani yhteyden. Ja jos tämä yhteinen esivanhempi olisi elänyt niin varhain, ettei olisi kirjoissa eikä kansissa, ei sukulaisuuskaan paljon lämmittäisi.

Lähde: wikimedia


Nyt sitten törmäsin eräässä yhteydessä Tornionlaakson asutushistoriaan. Sinne suuntautuneesta muuttoliikkeestä on ollut eri aikoina vähän erilaisia näkemyksiä. Ilmeisesti porukkaa on tullut sekä läntisestä että itäisestä Suomesta (nykyisestä), ehkä myös karjalaisia ja ruotsalaisia on ollut liikkeellä. Kiinteän astuksen arvellaan alkaneen 1000- tai 1100-luvuilla. Kirjallisia lähteitä ei näyttäisi juurikaan olevan. Tutkimusta on tehty paitsi arkeologian myös kielitieteen ja ennen kaikkea nimistötutkimuksen alueella. Viimeksi mainittu on ajan mittaan ruvennut hiukan epäilyttämään. Nimien siirtyminen kun minun pienen järkeni mukaan ei välttämättä edellytä ihmisten pysyvää siirtymistä. Esimerkiksi kauppiaat ja muut alueella tilapäisesti oleskelleet ovat voineet jättää jälkensä paikannimiin ja niiden kautta edelleen tilojen nimiin.

Olenkin nyt ruvennut miettimään, onko dna-tutkimusta käyetty asutushistoriallisen tutkimuksen apuna. Varmaan on, en vain laiskuudessani ole löytänyt uusimpia lähteitä. Kun kerran länsisuomalaisten ja itäsuomalaisten geeniperimä eroaa merkittävästi, pitäisi kai myöhemmin asutettujen alueiden asukkaiden perimästä löytyä viitteitä, mistä heidän esi-isänsä ovat tulleet. Hyviä vinkkejä tutkimuksista (edes jotenkin kansantajuisista) otetaan mielellään vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti