keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Jonelagslängd?

Sana tuli vastaan yhdessä ruotsinkielisessä tekstissä, jota selasin. Mikä ihmeen luettelo se on? Lähteen mukaan se on vuodelta 1609. No, eipä tunne verkkokaan sellaisena, mutta jos tuohon eteen laittaa h-kirjaimen, niin tietoa rupeaa löytymään. Pariskuntavero. Voi ei, taas joku näitä veroja, joista meikäläinen ei tiedä mitään, kun en ole yrittänyt venyttää sukututkimuksiani kirkonkirjojen kattamasta ajasta taaksepäin. En tiedä, miksi lähteessä oli tuo j-kirjaimella alkava muoto. Kenties molempia verisoita käytetään.

No, joka tapauksessa löysin verkosta mielestäni hyvän vanhasta verotuksesta kertovan lähteen. Kyseessä on Suvianna Seppälän väitöskirja "Viljana, nahkoina, kapakalana". Siinä tarkastellaan talonpoikien maksamia kruununveroja Suomessa vuosina 1539–1609. Se näyttää ilmestyneen myös SKS:n julkaisusarjassa Bibliotheca Historica. Väitöskirjan pitää tietenkin olla tieteellistä tekstiä, mutta nopealla selaamisella tämä vaikutti ihan maallikollekin ymmärrettävältä. Laitetaan lukulistalle. 

Niin se pariskuntavero. Se säädettiin Tukholman valtiopäivillä 1609, kun aiempi kuukausivero ei riittänyt ratsumiesten palkkaamiseen Liivinmaalla käytyyn sotaan. En ole nähnyt yhtään tällaista veroluetteloa, joten en tiedä, mitä tietoja se sisältää. Ensimmäisen lähteen nojalla voisi kuitenkin päätellä, että siinä olisi ainakin jossain määrin myös talojen emäntiä mainitttu nimeltä. Portti ei löydä mitään pariskuntavero-haulla. Ruotsin Riksarkivetin haussa tulee viitteitä "... läns landskontors arkiv". Kun en muista, mitä tuo on virallisesti suomeksi, niin jätän kääntämättä.

Aiheesta vähän sivuun: Mynämäen Hieataniemen kylän (vasemmalla) tiluskartta vuodelta 1687. Lähde: wikimedia


Veroja näyttää vanhaan aikaan riittäneen, jos nykyäänkin. Ehkä joku tulevaisuudessa ihmettelee, mikä kumma oli yle-vero. No, Seppälän hakemistossa pisti silmään ainakin sellaiset verot kuin flöte-vero, halkovero, hyljevero, kypsiraha, kilttivero, lintuvero, niinivero, ruokalisävero, salpietarivero ja tuohivero, joista en taatusti tiedä mitään. Lieneekö kaikista niistä yksityiskohtaisia veroluetteloita olemassa. Ainakin tuota pariskuntaveroluetteloa voisi joskus yrittää selata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti