No, joka tapauksessa löysin verkosta mielestäni hyvän vanhasta verotuksesta kertovan lähteen. Kyseessä on Suvianna Seppälän väitöskirja "Viljana, nahkoina, kapakalana". Siinä tarkastellaan talonpoikien maksamia kruununveroja Suomessa vuosina 1539–1609. Se näyttää ilmestyneen myös SKS:n julkaisusarjassa Bibliotheca Historica. Väitöskirjan pitää tietenkin olla tieteellistä tekstiä, mutta nopealla selaamisella tämä vaikutti ihan maallikollekin ymmärrettävältä. Laitetaan lukulistalle.
Niin se pariskuntavero. Se säädettiin Tukholman valtiopäivillä 1609, kun aiempi kuukausivero ei riittänyt ratsumiesten palkkaamiseen Liivinmaalla käytyyn sotaan. En ole nähnyt yhtään tällaista veroluetteloa, joten en tiedä, mitä tietoja se sisältää. Ensimmäisen lähteen nojalla voisi kuitenkin päätellä, että siinä olisi ainakin jossain määrin myös talojen emäntiä mainitttu nimeltä. Portti ei löydä mitään pariskuntavero-haulla. Ruotsin Riksarkivetin haussa tulee viitteitä "... läns landskontors arkiv". Kun en muista, mitä tuo on virallisesti suomeksi, niin jätän kääntämättä.
Aiheesta vähän sivuun: Mynämäen Hieataniemen kylän (vasemmalla) tiluskartta vuodelta 1687. Lähde: wikimedia
Veroja näyttää vanhaan aikaan riittäneen, jos nykyäänkin. Ehkä joku tulevaisuudessa ihmettelee, mikä kumma oli yle-vero. No, Seppälän hakemistossa pisti silmään ainakin sellaiset verot kuin flöte-vero, halkovero, hyljevero, kypsiraha, kilttivero, lintuvero, niinivero, ruokalisävero, salpietarivero ja tuohivero, joista en taatusti tiedä mitään. Lieneekö kaikista niistä yksityiskohtaisia veroluetteloita olemassa. Ainakin tuota pariskuntaveroluetteloa voisi joskus yrittää selata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti