sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Edelleen Kanadassa

Olen jatkanut hakuja Multicultural Canada -sivustolla. Mitään ratkaisevaa ei ole löytynyt, mutta kivoja pikkutietoja sukulaisista kylläkin. Yksi myi farmiaan, toinen oli saanut pulskan vauvan. Ehkä pientä lisättävää sukusivuilleni. Tai jos joskus innostuisin kirjoittamaan jotain kirjantapaista (mikä lopullinen muoto sitten mahtaisikaan olla) suvun nuorempia jäseniä varten. Tässä nyt kuitenkin pieniä huomioita ja vertailuja Historialliseen sanomalehtikirjastoon.Pulskaa vauvaa saa nyt esittää tämä Pierre-Auguste Renoirin maalaus Äitiys. Lähde: wikimedia
 
Ensinnäkin sanahaku näyttää olettavan, että teksti on tarkasti sama, varmaankin koska käyttöliittymä on englanninkielinen. Niinpä siis suomen sijamuodot kannattaa muistaa. "Hakala" antaa hiukan eri tuloksia kuin "Hakalan" tai "Hakalaa". Historiallisen sanomalehtikirjaston hakuhan antaa myös vähän sinnepäin olevia tuloksia, jolloin taivutusmuodot tulevat yleensä mukaan. Jos hakee fraasina, näyttää haku löytävän myös sanan osia tai keskeltä sanaa tulevia kirjainyhdistelmiä. Matti kun löytyy myös sanasta ammatti.

Kun Historiallisessa sanomalehtikirjastossa hakutulokseen tulee vain pieni pätkä tekstiä mukaan, kanadalaisessa versiossa saa esille koko tekstin, ainakin periaatteessa. Joskus teksti katkeaa tai ei ole luettavaa. Alkuperäiseen (pdf) ei tekstiä merkitä. Siispä kannattaa lukea sen alla oleva teksti ja yrittää päätellä, onko löytö kiinnostava. Nimen löytäminen sivulta kun voi viedä aikaa. Niin, ja kannattaa huomata, että pdf-tiedoston saa aukeamaan koko näyttöön klikkaamalla kuvan alla olevaa "Direct link to file"-linkkiä. Minä tyhmä tihrustin aikani pienempää kuvaa ennenkuin hoksasin tuon.

Historiallisessa sanomelehtikirjastossa joskus harmittaa, kun samannimisiä paikkoja on eripuolilla Suomea. Liikaakaan ei haluaisi rajata, ettei jotain jäisi sen takia pois. Multicultural Canada-sivustolla hämmästyttivät kanadansuomalaisten lehtien Suomea käsittelevät pikku-uutiset. Mistä ihmeestä Vapaus-lehti sai 20-luvulla tiedon, että piika Suomen maaseudulla oli katkaissut jalkansa? Tavallisilla nimillä hakiessa hiukan harmitti, kun tuloksena oli niin paljon Suomea käsitteleviä juttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti