lauantai 4. tammikuuta 2014

Nimissä selittämistä

Taisin mainita, että eräs amerikkalainen sukulaiseni kiinnostui tässä taannoin suomalaisista esivanhemmistaan. Kun tarjolla oli lähinnä suomenkielistä tekstiä eikä kieli luettuna oikein sujunut, oli siinä jo urakkaa kyllikseen. Kiitos sukututkimusohjelmalle, siitä saa sentään englanniksikin tulosteita ulos. Kääntäjäksi sekään ei rupea: Mikä on kerran suomeksi kirjoitettu, pysyy sellaisena, vaikka ohjelman tuottamat tekstit tulevatkin englanniksi.

Mutta niistä nimistä. Olen hikihatussa selittänyt sukulaiselle länsisuomalaista lisänimikäytäntöä. Miksi Matti Mäkelä oli aluksi Matti Antila? No, kun hän syntyi Antilan taloon, mutta muutti sitten vävyksi Mäkelään. Niin niin, mutta mikä hänen sukunimensä oli? Kun ei hänellä sellaista ollut, hänet on vain helpompi erottaa muista Mateista nimittämällä häntä talon nimen mukaan. No, miksi Juho Frisk sitten pysyy Friskinä, vaikka muuttikin peräti toiseen seurakuntaan? No, kun Frisk oli sotilasnimi, joka hänellä säilyi ja periytyi osalle lapsistakin, vaikka hän ei enää sotilas ollutkaan ja vaikka niin ei suinkaan välttämättä tapahtunut. Ja niin edelleen...

Aurausta Englannissa 1905. Näillä herroilla varmaankin oli sukunimet. Lähde: wikimedia

 Samalla tulin miettineeksi, etten kyllä tiedä juuri mitään muiden maiden nimikäytännöistä. En edes sitä, missä vaiheessa Ruotsissa tuli käyttöön varsinaiset sukunimet. Ja ruotsalaisia seurakuntia olen sentään tutkinut, tosin lähinnä 1800-luvun loppupuolelta. Espanjalaisilla muistan nähneeni sekä äidin että isän sukunimen käytössä. Yhteistä nimeä ei aviopuolisoilla taida olla. Anglosaksisissa maissa, samoin Venäjällä näyttäisi aviopuolisoilla olevan käytössä useimmiten  miehen sukunimi. Tosin muistan nähneeni Hillary Clintonia sanottavan myös Hillary Rodham Clintoniksi. Mutta kuinka vanhoja sukunimikäytännöt ylipäätään näissä maissa ovat, siitä minulla ei ole aavistustakaan. Mahtoiko venäläisellä maaorjan asemassa olleella talonpojalla olla sukunimi? Ja miten oli Amerikassa 1600- ja 1700-luvuilla? Valistakaapa viisaammat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti