sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Äitienpäivää

Tällaisena päivänä tekee mieli pohdiskella vähän äitiyttä ennen ja nyt. Äidit ovat varmaan aina rakastaneet ja suojelleet lapsiaan niin kuin pyrkivät tekemään nytkin. Kuitenkin entisajan äiti joutui kamppailemaan eri asioita vastaan kuin me nykyäidit.


Vielä runsaat sata vuotta sitten suurin uhka lapsille olivat puute ja sairaudet. Aliravitut lapset olivat helppo kohde taudeille, joita vastaan ei ollut lääkkeitä. Ei toisaalta monikaan olisi pystynyt lääkkeitä ostamaankaan. Lapsikuolleisuus olikin korkea. Äidit yrittivät lohduttautua sillä, että pienen enkelin on parempi olla taivaassa. Eihän maailma tietysti näin yksiselitteinen ole koskaan ollut. Toki aina on ollut myös äitejä, jotka ovat laiminlyöneet lastensa hoidon. Alkoholinkäyttö - myös äitien harrastamana - on ajoittain ollut varsin rajua myös vanhoina aikoina.


Me tämän päivän äidit taas yritämme varjella lapsiamme sortumasta alkoholinkäyttöön, huumeisiin, huonojen kavereiden mukanaan tuomiin kolttosiin ja näistä seuraaviin ikäviin asioihin. Lapsi ei saisi kokonaan hukkua nettiin eikä kadottaa todellisuudentajuaan.  Perusturva on lapsillemme turvattu, houkutuksia taas riittää paljonkin.


Vakavista mietteistä huolimatta: useimmista lapsista kasvaa ihan kunnon kansalaisia. Niistäkin, jotka murrosiässä pöljäilevät, useimmat tulevat myöhemmin järkiinsä.Hyvää äitienpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti