sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Rakas harrastus

Olen tehnyt sukututkimusta viitisentoista vuotta. Se on harrastus, jonka takia jaksan istua arkistossa tai koneen ääressä vaikka kuinka pitkään. Yleensä harmittaa, kun pitää lopettaa. Mikä suvussa kiinnostaa? Elossa oleva lähisukuni on kovin pieni ja tuntuu tärkeältä tietää, mihin porukkaan kuuluu. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, ja henkilöiden kautta historia avautuu eri tavoin kuin ihan yleisellä tasolla liikuttaessa. On kiinnostavaa tietää, mitä suvulle on historian melskeissä sattunut. Joskus sukututkimus on melkoista salapoliisityötä. Tunnen mielihyvää, kun saan jonkin "hankalan tapauksen" selvitetyksi.

Sukuni on asunut pääasiassa nykyisen Pirkanmaan alueella: Orivedellä, Längelmäellä, Suoniemellä, Tottijärvellä, Karkussa, Mouhijärvellä, Viljakkalassa ja Hämeenkyrössä, tärkeimpiä paikkakuntia mainitakseni.  Yksi Turun seudun (Sauvo) haara liittyy näihin pirkanmaalaisiin 1800-luvun alussa. Koska pidän tätä blogia työni vuoksi anonyyminä, en laita tähän mitään nimiä. Joskus tulevaisuudessa aion avata uuden blogin nimelläni ja keskittyä siinä pelkästään sukututkimukseen.

Kotikylän maisemia. Sukuani on asunut täällä jo 1600-luvulla.

En etsi mitään "hienoja" juuria. Tavalliset talonpojat, torpparit, itselliset, käsityöläiset, sotilaat, piiat ja rengit kelpaavat minulle. He ovat eläneet elämäänsä, usein melko niukkaa, kotikonnuillansa vähään tyytyen. Toki muutamat ovat lähteneet kauemmas leipäänsä hakemaan, muutamat Amerikan mantereelle saakka. Vuoden 1918 jälkeen ainakin yksi sukulainen siirtyi Venäjälle. Jotakin heidän kohtaloistaan ajattelin kertoa myös näillä sivuilla.
 Kukkia mummon ikkunalla
Olen selvitellyt myös muiden juuria, ennen kaikkea tietysti puolisoni, jolla niitä leviääkin mukavasti ympäri Suomea. Lahjaksi tuttaville olen myös tehnyt suppeita sukuselvityksiä. Niin, ja vaihtokauppoina amerikkalaisille ja kanadalaisille. Joskus joku on pyytänyt tutkimaan sukuaan palkkiota vastaan. Siihen en ole alkanut, koska en halua tehdä sitä pimeästi enkä toisaalta jaksa pikkusummien takia ruveta veromuodollisuuksia hoitamaan. Olen miettinyt, että eläkepäivillä sellaiseenkin voisi olla mahdollisuus. Tuskinpa se silti on rahallisesti kannattavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti