Sukututkijalle tulee jokaisessa seurakunnassa vastaan aika, jolta kirkollisia asiakirjoja ei ole olemassa. Silloin on joko lopetettava suvun tutkiminen siihen tai siirryttävä käyttämään huomattavasti epävarmempia veroluetteloita. Edellä sanottu koskee maaseudun talonpoikaista väestöä, muista säädyistä lähteitä on pitemmälle ajassa taaksepäin. Jos käy hyvä onni, on talonpoikainenkin suku saattanut esiintyä useasti käräjillä ja tuomiokirjoista voi löytää lisätietoa. Vanhojen tuomiokirjojen lukeminen on kuitenkin aika haasteellista puuhaa. Itse olen toistaiseksi tyytynyt aikaan, jolta on olemassa kirkollisia lähteitä.
Jokaisella sukututkijalla tulee tutkimuksissaan vastaan henkilöitä, joiden jälkiä ei pysty seuraamaan pitemmälle, yleensä pitemmälle taaksepäin. Tarkoitan nyt aikaa, jolta lähteitä on olemassa. Kyseessä on usein renki, sotilas tai piika, joka vain yhtäkkiä ilmestyy rippikirjaan ilman, että pappi olisi vaivautunut kirjaamaan, mistä hän tulee. Sitten tämä henkilö perustaa perheen, jonka jälkipolviin tutkija liittyy. Kuvaan kuuluu myös, että vain syntymävuosi on merkitty ja sekin voi heittää jopa usealla vuodella. Seuraavassa kerron parista tällaisesta tapauksesta.
Matti Vass oli reserviläisenä Tottijärvellä 1800-luvun alussa. Rippikirjan mukaan hän oli syntynyt 1783. Syntymäpaikaksi on merkitty Pirkkala, mutta on hyvin mahdollista, että hän on vain muuttanut sitä kautta. Joissakin myöhemmissä kirjoissa hänellä on myös patronyymi Heikinpoika. Olen mielestäni tarkistanut kaikki Pirkkalassa, Ylöjärvellä ja Harjussa noihin aikoihin syntyneet Matti Heikinpojat, mutta tuloksetta. Todennäköisesti hän on syntynyt jossain muualla. Vuonna 1809 hän avioitui Maria Matintyttären kanssa. Tämä oli syntynyt Tottijärvellä ja hänen juuriaan pystyy seurakunnan rippikirjoista seuraamaan. Matin ja Marian perheen vaiheet on myös helppo selvittää tästä eteenpäin. Mutta mistä Matti tuli Tottijärvelle?
Anna Leena Juhontytär ilmestyi Hämeenkyrön 1805 alkavaan rippikirjaan. Myöhemmät rippikirjat kertovat hänen syntyneen 1784 Pirkkalassa. Mitään muuta tietoa hänen alkuperästään kirjat eivät sisällä. Hän avioitui Aapo Juhonpojan kanssa. Edes merkintää heidän vihkimisestään en ole löytänyt, vanhin lapsista syntyi 1814. Rippikirjassa he eivät kuitenkaan ole ihan peräkkäin, vaan Anna Leena on ylempänä, joten vaikuttaisi siltä, että hän on tullut Hämeenkyröön ennen vihkimistä. Vihkimerkinnän puuttuminen voi johtua tuon ajan puutteellisista merkinnöistä Hämeenkyrön rippi- ja historiakirjoissa. Kuten arvata saattaa, ei Pirkkalassa näytä olevan sopivaa Anna Leena Juhontytärtä.
Tästä riihen ovesta on kulkenut kolme minua edeltävää sukupolvea
Sotilaanakin Matti on ollut. Lisätietoa osoitteesta.
VastaaPoistahttp://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=15923&pnum=109
Mattia olen minäkin etsinyt. Onkohan meillä yhteisiä sukulaisia?
VastaaPoistaLaita minulle sähköpostia osoitteeseen annelin_ajatuksia(at)luukku.com. Jatketaan keskustelua mahdollisista yhteisistä sukulaisista sähköpostilla.
Poista