lauantai 28. toukokuuta 2011

Tekniikkaa

Kun olin pieni, meillä oli sähkölaitteita radio, sähkömoottori ja muutama sähkölamppu. Talo oli kyllä ollut sähköistetty viimeistään 20-luvulta lähtien. Laitteiden määrä pysyi pitkään vaatimattomana. Radio lienee hankittu ennen sotaa ja hehkulamppujen määrää lisättiin niin, että lapsuudessani niitä oli taloudessamme kymmenkunta.


Muitakaan koneita ei ollut kovin paljon. Hevosvetoiset niittokone, harava ja perunannostokone tulevat mieleen. Sähkömoottorilla käytettiin puimakonetta, joka olikin aika pelottava laite eikä varmasti olisi täyttänyt nykyisiä turvamääräyksiä. Kunnioitusta laitetta kohtaan lisäsivät kertomukset kätensä tai jalkansa puimakoneeseen menettäneistä. Käsikäyttöisellä vesipumpulla nostettiin vettä kaivosta, joka samalla toimi jääkaappina kesäaikaan.


Radiolähetystä ei ollut ympäri vuorokauden. Minulla ei ole muistikuvaa siitä, mihin aikaan ohjelmat alkoivat. Iltapäivällä lähetyksessä taisi olla tauko. Iltakymmneltä tuli vielä uutislähetys ja mahdollisesti sen jälkeen musiikkia, mutta kyllä ohjelma loppui ihan ihmistenaikoihin. Mahtoikohan loppua Maamme-lauluun, sellainen muistikuva minulla on?


Radiota ei muutenkaan pidetty auki turhan päiten. Uutisten, jumalanpalvelusten ja iltahartauden aikaan piti olla hiljaa. Sunnuntaiaamuihin kuului Tarvajärven aamukahviohjelma. Lastenohjelmista muistan - juuri ja juuri - Markus-sedän lastentunnin. Myöhemmin taisi olla Nallekerho-niminen ohjelma. Iltaisin vanhemmat ihmiset kuuntelivat joskus hupailuja ja kuunnelmia. Lauantain kruunasivat Lauantain toivotut levyt ja Ehtookellot, jotka julistivat pyhän alkaneeksi.


Informaatiota oli siis todella vähän nykyiseen verrattuna. Niinpä tiesin jo kansakouluikäisenä kaikkien merkittävien valtioiden johtomiesten nimet. Maailma oli helpompi pitää järjestyksessä, ainakin oman pään sisällä. En silti haikaile takaisin noihin aikoihin. Ymmärrän, että perinteisen näkemyksen hallitsema maailmanjärjestys varmaan tympäisi monia. Seuraava vuosikymmen olikin sitten muutosten aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti