tiistai 3. toukokuuta 2011

Karoliinan kaappi

Sukututkija tulee joskus pohtineeksi, mitä muistoja meistä jää jälkipolville. Viranomaiset tekevät merkintänsä, niitä syntyy joistakin enemmän, toisista vähemmän. Mitä meistä didgiaikakauden ihmisistä tulevisuudessa tiedetään, jää nähtäväksi. Jotkut ihmiset jättävät jälkeensä kauniita esineitä, joista ainakin pari seuraavaa polvea heidät muistaa.

Karoliina syntyi isänsä torppari Isakin ja äitinsä Riitan neljäntenä lapsena 1835. Kaikkiaan lapsia oli seitsemän. Ajan tavan mukaan Karoliina lähti nuorena piikomaan. Näin kului muutama vuosi eri talojen palveluksessa. Jossain vaiheessa hän kohtasi Taavetin, ja he avioituivat 1860.  Lapsia itsellisperheeseen syntyi seitsemän. Karoliina kuoli viimeistä synnytystä seuranneena päivänä 1878. Hyvin tyypillinen tuon ajan tarina siis. Poikkeuksellista oli, ettei Taavetti avioitunut uudestaan. Neljä lapsista eli aikuisikään. Karoliinan ja Taavetin jälkipolvia on elossa nykyäänkin. 

Karoliinalta jäi myös kaappi,  tyypillinen tuon ajan renginkaappi. Siihen on merkitty vuosiluku, joka kertoo Karoliinan saaneen sen 18-vuotiaana. Onko valmistaja ollut veli vai sulhanen, ei ole tiedossa. Kaapin on sittemmin saanut haltuunsa Karoliinan veli, arvatenkin perukirjoituksen yhteydessä pidetyssä huutokaupassa. Monen mutkan kautta kaappi on kulkeutunut kotiini. Toivon, että se jatkaa olemassaoloaan suvussamme muistuttaen ajasta, jolloin 18-vuotiaan maallinen omaisuus mahtui yhteen kaappiin.

Tekijä on halunnut omistaa kaapin Karoliinalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti