keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Hiljainen sotilas

1700-luvun Längelmäellä vaikutti sotilas, josta käytettiin nimeä Hiljainen. Nimi on tietysti kirjoitettu ruotsalaisittain monena eri versiona. Aksel Hiljainen syntyi rippikirjan mukaan 1683. Syntymäpaikkaa ei rippikirjaan ole merkitty. Hän kuoli Längelmäellä 1766. Törmäsin häneen vasta hiljattain, ja sukulaisuuskin vaatii vielä tarkempaa selvitystä, joten en ole häntä tutkinut sotilaslähteistä. Joskus siihenkin toivottavasti löytyy aikaa.

Tuo hänen nimensä on kiinnostava. Odottaisi sen olevan Tyst tai jotain vastaavaa. Sinänsä henkilön ominaisuuksiin liittyvät nimet olivat sotilailla tavallisia, mutta suomenkieliset harvinaisempia. Suosittua oli myös vääntää suomenkielisestä paikannimestä ruotsinkieliseltä kuulostava sotilasnimi. Kesti vähän aikaa, ennen kuin keksin, mistä Barckman-nimi tuli. No, Parkanosta tietenkin.

Hiljainen on oikeastaan kaunis nimi. Tämän päivän metelin keskellä voisi olla mukava esittäytyä Hiljaiseksi. Herättäisiköhän se hilpeyttä? En kuitenkaan usko, että se on jäänyt elämään Akselin jälkipolville. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti