Kirjoitin viimeksi Loviisan muutosta Tampereelle. Loviisa on todellakin ollut olemassa, mutta en tietenkään tiedä, miksi ja miten hän on kaupunkiin siirtynyt. Kirjoitin muistinvaraisesti, että hän sai töitä kaupunginpuutarhalta. Tänään sitten ahaa-elämys iski: Onko Tampereella ollut kaupunginpuutarha vuonna 1872?
Katsoin uudestaan, mitä rippikirjassa lukee. Stadsgården! Mikä ihmeen stadsgården? Paikassa asusti vahtimestari perheineen ja joukko renkejä ja piikoja. Ei oikein kuulosta maatilaltakaan. Tätä jään toistaiseksi ihmettelemään. Jos lukijoilla on hyviä vinkkejä, olen kommenteista kiitollinen. Hakukoneet näyttävät tuntevan vain Tukholman Stadsgårdenin.
Tampereen puistoista tehty historiikki kertoo, että ensimmäinen kaupunginpuutarhuri Karl Gauffin valittiin 1874. Hän toimi samalla Aleksanterin koulun vahtimestarina ja kasvatti pienehköä taimistoa koulun pihalla. Se oli kaupunginpuutarhan alku. Stadsgårdin (mikä se nyt sitten lieneekin) vahtimestari hän ei kuitenkaan ollut.
Loviisa joutui pian vaihtamaan työpaikkaa. Hän syyllistyi näpistykseen ja ilkityöhön saaden rangaistukseksi kolme paria piiskaa (ris). Hän siirtyi erään kirjansitojan perheeseen palvelukseen. Siellä hän ilmeisesti eli muuten nuhteettomasti, mutta sai kaksi aviotonta lasta, Lydian ja Kallen. Tästä häntä on tietysti ripitetty. Lapsensa hän kasvatti aikuisiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti