sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Kärsivällisyyttä

Sukututkimus vaatii kärsivällisyyttä ja hyviä istumalihaksia. On etsittävä, tarkistettava ja taas etsittävä. Tällä hetkellä minulla on työn alla Tottijärvi. Tarkemmin sanottuna yritän nyt täydentää suoraan sukulinjaan kuuluvien henkilöiden sisarusten tietoja. Joskus tuli mentyä niin vauhdilla, että esipolvien etsiminen riitti.

Tottijärvi on sikäli vaikea, etten tunne sitä yhtään, vaikkei se olekaan kaukana synnyinseudultani. Olen ymmärtänyt, että sen alue on ollut vahvasti kytköksissä Vesilahden Laukon kartanoon. Sinne on jo varhain perustettu kartanon torppia. Ilmeisesti ainakin osa niistä on ollut aika isoja pinta-alaltaan. Papit eivät jostain syystä erotelleet taloja ja torppia toisistaan. Niinpä rippikirjassa koko ajan nimikkeellä bonde kulkenut saattaakin yllättäen haudattujen luettelossa paljastua torppariksi.

Onneksi verkossa on hyviä apuvälineitä. Hiskin lisäksi Lasse Iso-Iivarin talonhaltijaluetteloista on paljon apua. Tottijärveltä hänellä on mukana myös torpat. Seurakunnan varhaiset kirkonkirjat ovat kohtuullisen hyvin luettavia. Vain haudattujen luettelosta puuttuu harmillisesti vuodet 1769 - 1796. En tiedä, mistä aukko johtuu, muut historiakirjat tuolta ajalta on olemassa. 

Pitänee kuitenkin lukea Tottijärven historiaa käsittelevä kirja, jotta saan sukututkimuksella kootut palaset paremmin loksahtamaan paikoilleen tässä palapelissä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti