maanantai 19. joulukuuta 2011

Työurista

Kuinkahan pitkä historia eläkkeillä mahtaa olla? Ihan pelkästään muistinvaraisesti arvelisin, että ensimmäisiä eläkkeen nauttijoita ovat olleet sotilaat ja virkamiehet. Tietysti tilallisetkin olivat vanhoilla päivillään eräällä tavalla eläkkeellä, syytingillä, kuten ennen sanottiin. Myös torpparin vaihtumiseen saattoi kuulua ehto huolehtia edellisestä torpparista ja tämän vaimosta näiden kuolemaan saakka. Torppari saattoi myös luopua torpparinoikeuksistaan talosta tulevaa eläkettä vastaan. Varsinaisesta kansaneläkkeestä taidettiin päättää vasta juuri ennen sotaa ja järjestelmä lienee tullut käyttöön sodan jälkeen. Työeläkejärjestelmän historiaa en tunne, mutta veikkaisin sen kehittyneen samoihin aikoihin kansaneläkkeen kanssa.

Nyt sitten työuria pitäisi pidentää ja eläkeläisistä on tullut taakka nuoremmille polville. Sanoisin, että keskustelussa unohtuu ainakin pari seikkaa. 

Kun se polvi, joka nyt on jäämässä eläkkeelle, vietti lapsuuttaan, ei ollut päivähoitojärjestelmää. Sitä ei ollut kaikille tarjolla vielä silloinkaan, kun me tulimme lapsentekoikään. Esimerkiksi opettajaperheen tuloilla ei 80-luvulla kannattanut haaveilla kunnallisesta päivähoitopaikasta ainakaan isoissa kaupungeissa. Meidän vanhempamme maksoivat koulutuksestamme, jos menimme oppikouluun. Yliopisto-opinnot rahoitimme lainarahalla. Terveyskeskukseen ei ollut asiaa hampaitaan hoidattamaan.  Millä rahoilla nämä nykyiset palvelut Suomeen luotiin? Meidän verorahoillamme. Me, jotka olimme työelämässä 70- ja 80-luvuilla, maksoimme veroa ihan erilaisten prosenttien mukaan kuin palkansaajat nykyisin. Tätä taustaa vasten lienee vain kohtuullista, jos saamme nauttia turvatusta vanhuudesta. Etuja tasataan hiukan niiden kanssa, jotka ovat nauttineet yhteiskunnan palveluista lapsesta saakka.

Väitän, että työurat kyllä pidentyvät, kun todellista tarvetta vanhoille työtekijöille tulee. Hoitoalalla tämä näkyy jo nykyisin. Jos työvoimapulaa tulee jollekin alalle, keksitään kyllä keinot, joilla työntekijät pysyvät pidempään töissä, jopa palaavat eläkkeeltä työelämään. Nyt tuntuu joskus, että työuran loppupäähän halutaan samanlainen pätkätyöläisten joukko kuin sen alkupäässäkin on. Yritykset laittavat huonoina aikoina vanhoja työntekijöitä pois. Mitä heille jää, jos mahdollisuus työttömyyseläkkeelle jäämiseen otetaan pois? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti