torstai 12. syyskuuta 2013

Raveja ja uintia

Radiossa oli johonkin aikaan sanomalehtikatsaus, jossa luettiin katkelmia päivän lehdistä. En ole selvillä, vieläkö sellainen on ohjelmistossa. Tuskin. Nämä blogiini silloin tällöin sisältyvät lehtikatsaukset silmäilevät sadan vuoden takaisia julkaisuja ja niistäkin vain yhtä kerrallaan.

Tampereen Sanomien etusivulla oli 11.9.1910 iso Uuden Rohdoskaupan mainos, lähes nykytyyliin. Tarjolla oli rohdoksia, kemiallisia aineita (?!), hajuvesiä, saippuoita, siteitä, vöitä ym. sairaanhoitotarvikkeita. Hevosmiesten toivottiin huomaavan kaviosuojustimet, kaviorasvan ja kumiharjat. Mainoksia oli tuon sunnuntaipäivän lehdessä muutenkin suhteellisen paljon. 

Hevosista pääsemmekin raveihin. Lehdestä käy ilmi, että Pohjois-Hämeen Hippoksen uusi ajorata oli avattu Tampereelle. Teivossa ei oltu, mutta Kalevan kaupungisosassa aiemmin sijainnut ravirata taisi avata ovensa juuri 1910. Kuvaus edellisen päivän raveista oli värikäs. Ennakkosuosikki ei juossut odotusten mukaisesti. Mutta lukekaapa itse. Ravit jatkuivat vielä sunnuntain kilpailuilla, joihin oli ilmoittautunut 61 hevosta.

Ei löytynyt vanhaa kuvaa Tampereen Hippoksesta. Vapriikin kuva-arkistossa voisi olla, mutta en rupea kuvista maksamaan. Tilalla siis kuva Kalevan kirkon viereisestä puistikosta. Jos kuvan oikeasta reunasta lähtevää Teiskontietä kulki jonkun matkaa eteenpäin, tuli Hippoksen kohdalle. Kuvalähde: wikimedia.

Kun urheiluun siirryttiin, niin jatketaan sillä. Tulossa oli uintikisat, nekin sunnuntaina. Kyseessä olivat I.J.K-liiton (mikä se sitten lieneekään) uimalaitoksella järjestämät viestiuintikilpailut. Osallistujat olivat Tampereen uimaseurasta ja yhdistetystä Kamrater-joukkueesta. Uintimatkoina olivat 50 m, 100 m ja 200 m. Lisäksi oli tarjolla kerroshyppykilpailu. Yleisön toivottiin muistavan kilpailun ja täyttävän katsomopaikat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti