maanantai 2. syyskuuta 2013

Etsivä löytää tai sitten ei

Etsin tietoja eräästä tiettävästi Kanadaan 1900-luvun alussa muuttaneesta miehestä. Kanada on sukututkijalle hiukan hankala. Joiltakin alueilta tietoja on paremmin, mutta toisilta melko heikosti. Tarkoitan tässä tietysti verkossa olevia tietoja, Kanadaan en ole lähdössä tutkimaan. Nuori mies oli  maailmansodan syttyessä sen ikäinen, että hän olisi voinut liittyä/joutua armeijaan. Niinpä rupesin katsomaan Ancestryn Kanadan sotilaslähteitä. Eivät ne minulle aukea, koska en ole edelleenkään maksanut sivuston maksuja, mutta jo pelkästä nimen esiintymisestä voisi ehkä päätellä jotain. Ensin yritin nimestä eri versioita, mutta ei tärpännyt. Sitten laitoin syntymäpaikaksi Finland ja rupesin selaamaan tuloksia.

Oceanic-laivallakin mentiin Atlantin ylitse. Lieneekö kuvan laiva sama vai samanniminen?


Kaikki, jotka ovat englanninkielisistä tietokannoista etsineet suomalaista nimeä, tietävät, kuinka hassuja muotoja välillä tulee vastaan. Että Aulto on Aalto ja Bellika Pellikka lienee aika selvää. Bell Esse Lovosasta lienee ollut joku loviisalainen. Guat Kurkus ehkä aukeaa, jos tietää, ketä on etsimässä. Welsinford on tietenkin Helsinki, Warsaw lienee Vaasa, kun Suomessa ollaan ja Rongasalassa syntynyt taitaa olla Kangasalta. Noryres sen sijaan uhkaa jäädä tunnistamatta, Ursokin on aika vaikea ja Arensburg, Palrapile taitaa jäädä ratkaisematta. 

No niin, päädyin siis huvittelemaan nimiväännöksillä. Etsimääni en löytänyt, mutta en pystynyt täysin poissulkemaankaan. Pari nimeä tuli aika lähelle. Etsintä siis jatkukoon. Ja tsemppiä kaikille niille, joille suomalaisen nimen vääntyminen lähes tunnistamattomaksi tuo ylimääräistä haastetta tutkimukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti