lauantai 14. syyskuuta 2013

Suutarin muija

Eeva Justiina syntyi 1858 silloisen torpparin, myöhemmän itsellisen perheeseen. Lapsia oli kaikkiaan yhdeksän, mutta nälkävuosi 1868 vei heistä kolme ja kaksi muuta kuoli myös pieninä. Eeva Justiina varttui isommaksi, piikoi taloissa ja solmi 1876 avioliiton Villen kanssa. Se tavallinen tarina siis.

Ville oli ammatiltaan suutari. Toimi oli maalaisyhteisössä arvostettu, koska harvat osasivat tehdä jalkineita. Siihen liittyi usein taloissa kiertäminen ja sen mukanaan tuomat haitat. Kun suutari tuli taloon, oli hyvä syy valmistaa sahtia. Villen alkoholinkäytöstä ei ole tietoa säilynyt jälkikipolville. Kyllä hän kotonaankin asusti, lapsia syntyi viisi suunnilleen kolmen vuoden välein. Kaksi heistä kuoli pieninä. 1880-luvulla Ville kuitenkin sairastui. Hänen mielenterveytensä petti. Rippikirja kertoi hänen olleen "Turun houruhuoneessa". Ihan vähäisestä syystä ei sinne varmasti maaseudulta lähetetty. Kun lapsia syntyi 1881, 1884, 1887 ja 1888, lienee Ville kuitenkin ollut pääasiassa kotipitäjässään. Seuraavakin rippikirja kertoo hänen olleen mielipuoli. Ammattina on kuitenkin edelleen suutari. Ilmeisesti hän yritti sairaudestaan huolimatta työskennellä.

Ei Ville tainnut koskaan sotilassaappaita valmistaa, mutta tavallisia kyllä. Kuvalähde: wikimedia


Ville kuoli 1891. Kuolinsyyksi on merkitty mielipuolisuus ja halpaus. Kun edellinen ei liene suoraan tappava tauti, on Ville todennäköisesti kuollut halvaukseen. Hän oli kuollessaan vasta 38-vuotias. Eeva Justiina on tämän jälkeen merkitty rippikirjoihin itsellisenä. Jollain tavoin hän elätti  lapsiaan vuoteen 1897, jolloin avioitui uudestaan. Uusi puoliso August oli hänkin itsellinen, mutta entinen tilallinen, joten luultavasti Eeva Justiinan elämä hiukan helpottui. He saivat yhdessä kolme tytärtä, joista nuorimmainen syntyi 1903. Tämän jälkeen heistä ei enää ole tietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti