Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty, sanottiin ennen vanhaan. Olen ajatellut tehdä arkistoreissun Helsinkiin tämän talven tai kevään aikana. Tänään sain sitten varatuksi Suomen Sukututkimusseuran vierashuoneen, tosin vasta huhtikuulle. Varauksia oli tullut yllättävän paljon sen jälkeen, kun viimeksi kävin listaa katsomassa. Matkalippuja en ihan vielä rupea hommaamaan, luulisin ainakin junan kyytiin mahtuvani, jos lentoja ei saa.
Mihin arkistoihin sitten suuntautua? Kansallisarkiston kokoelmista voisi jäljittää 1740-luvun tuomiokirjoista erästä perukirjaa, jonka saamani tiedon mukaan pitäisi niistä löytymän. Vuosiluku vain ei ole tiedossa (se voi olla myöhäisempikin), joten arkistotyönä etsintää ei oikein kannata teettää. Perukirja saattaisi varmistaa erään sukulaisuussuhteen, joka olisi tutkimukseni kannalta tärkeä. Myös entisessä Sota-arkistossa voisi käydä tutkimassa muutaman 1900-luvulla eläneen sukulaisen kantakorttia. Pitää muistaa selvittää lupakäytäntö hyvissä ajoin etukäteen.
Aion myös käydä SKS:n arkistossa tutkimassa kotikylälläni 1900-luvun alussa (todennäköisesti) tehtyjä haastatteluja. Muistan paikallislehdestä lukeneeni, että naapurikylässä asui innokas kansanperinteen kerääjä. Luulisin, että hän on liikkunut niissä merkeissä myös lähikylissä. Harmi, ettei arkiston tallentaja- ja pitäjätietokantaan pääse käsiksi verkon kautta edes sen vanhemmilta osilta. Täytyy kysyä sähköpostilla etukäteen, miten aineistoa parhaiten pääsee hyödyntämään.
Kiinnostava paikka on myös Postimuseo. Sainkin sieltä joskus jotain tietoa postipysäkin hoitajana toimineesta sukulaisesta. Ymmärsin, että tietoa voisi olla enemmänkin. Tosin minulle jäi sellainen käsitys, että iso osa aineistosta on luovutettu Kansallisarkistolle, jossa sen järjestäminen on kesken. Asiaa pitää selvitellä.
Eivät pääkaupungin arkistot siihen lopu. Työväenarkistossa voisi olla jotain vuoden 1918 tapahtumiin liittyvää materiaalia, joka olisi sukututkimuksen kannalta kiinnostavaa. Se kuitenkin jäänee seuraavaan kertaan.
Muistathan, että Sörnäisten toimipistettä ei enää tänä vuonna ole. Tilauskäytännöistä Rauhankadulta käsin kirjoitti blogissaan Otto.
VastaaPoistaVierashuoneelle riittää käyttäjiä!
VastaaPoistaMekin varasimme sen maaliskuulle muutamaksi päiväksi.:)
On monta sukuasiaa selvitettävänä.
Kiitos Kaisa tiedosta, en ollut uudesta tilanteesta ollenkaan selvillä.
VastaaPoistaTosiaan, jatkossa pitää vierashuoneen varaus tehdä näköjään hyvissä ajoin. Jos päättää lähteä reissuun nopealla aikataululla, pitänee varautua maksamaan majoituksesta reippaasti enemmän. Täytyy myös selvittää, mitä muita tavallista hotellia edullisempia vaihtoehtoja Helsingissä on. Tuttavien vaivoiksi en halua useammaksi päiväksi asettua. Jos nimittäin vietän päivät arkistossa ja tutkin illat löytöjäni, en ole kovin mukava vieras. Toisaalta haluan kuitenkin oman huoneen ja rauhan, joten ihan retkeilymajaan en mene.