maanantai 2. tammikuuta 2012

Uudenvuodenlupauksia

Oikeastaan nämä seuraavat eivät ole varsinaisia lupauksia, vaan tavoitteitani tälle alkaneelle vuodelle.

Haluan ensinnäkin käydä läpi varhaisinta osaa sukututkimuksestani ja paikkailla sinne jääneitä aukkoja. Yleensä ne koskevat suorassa sukulinjassa olleiden henkilöiden sisarusten tietoja. Kun aloittelijan innolla meni eteenpäin, jäi sisarusten kohtalo toisinaan selvittämättä. Osansa oli silläkin, että tein tutkimusta kaukolainattavien mikrofilmirullien avulla, sukuani kun ei kovin paljon Pohjois-Suomessa ole asunut. Jos lainattujen rullien tiedot eivät yltäneet riittävän pitkälle jonkun sisaruksen kuolinajan selvittämiseksi, ei seuraavaa rullaa aina heti tullut tilattua, jos siinä ei ollut muuta mielenkiintoista. Nyt verkosta löytyvien kirkonkirjojen aikakautena paikkaaminen on helppoa. Haluan sisaruksista näkyville syntymä-, vihki- ja kuolinajan sekä puolison nimen, syntymä- ja kuolinajan, mikäli ne on mahdollista luotettavasti selvittää.

Toinen tavoitteeni on oppia kunnolla lukemaan tuomiokirjojen tekstiä. Aloitan helpommasta päästä. Eilen jo luin erään sukulaiseni riitaa vuoden 1722 talvikäräjillä niityn hallinnasta. Isovihan aika oli aiheuttanut katkoksen sekä heinän korjaamiseen niityltä että ilmeisesti myös tietoon siitä, kenen omistuksessa niitty oli. Ei teksti nyt ihan mahdotonta ollut sen paremmin lukemisen kuin kielenkään puolesta. Ei se toisaalta lisännyt tietojani suvusta.  Pitää vain jatkaa etsintää ja harjoittelua.

 Lähde: SSHY, jäsensivut, tuomiokirjat

Kolmas tavoitteeni on kohottaa omaa fyysistä kuntoani liikuntaa lisäämällä. Pois koneen äärestä riittävän usein kävelylle, pyöräilemään tai ladulle.  Arkistoonkin on kävelymatka, joten voin samalla edistää sekä kuntoni kohoamista että sukututkimusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti