torstai 26. tammikuuta 2012

Yllättävä lähde

Olen kertonut, että olen yrittänyt selvittää kotikylältäni 1900-luvun alussa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan lähteneiden kohtaloa. Joukossa on useita sukulaisiani (joista useimpien vaiheista sentään tiedän melko paljon) ja heidän "kavereitaan", suunnilleen samanikäistä porukkaa, josta osa matkustikin yhdessä valtameren taakse.

Olen viime päivinä selannut mikrofilmiltä erään paikallislehden numeroita 50-luvulta.  Olen etsinyt tietoa sukulaisistani, mutta myös heidän elämänpiiristään. Lehti onkin hyvä lähde, mitä tulee paikallisiin tapahtumiin. Urheilukilpailut, kilpa-ajot, huutokaupat, onnettomuudet ja tulipalot on selvitetty tarkasti. Juorujakin voi löytää: yksi tuntemani henkilö oli kuulutettu avioliittoon, mutta pysyi kuitenkin sinkkuna koko elämänsä. Avioliittoaikeista en ollut aiemmin tiennyt. Olen jonkun verran myös pystynyt tarkistamaan omia hataria, lapsena syntyneitä muistikuvia.

Mikrofilmit alkavat olla kovasti kuluneita. Mustaa raitaa on koko filmin pituudelta. Ei tarvitse pelätä, että tekijänoikeuksia loukattaisiin laittamalla joku lehtijuttu suoraan verkkoon. En usko, että kukaan jaksaa askarrella niin pitkään kuvankäsittelyohjelman parissa. Harmillista se on niiltä osin, kun luvan julkaisemiseen saisi. Jos paikallislehtiä joskus digitoidaan, toivottavasti se tehdään suoraan lehdistä tai ainakin paremmalta filmikopiolta. 

Mutta Amerikkaan menneistä: 50-luvulla heitä ilmestyy lehden kirkollisiin ilmoituksiin poisnukkuneina. Tiedot eivät ole mitenkään tarkkoja, henkilön saatetaan kertoa kuolleen Amerikassa. Yleensä kuitenkin henkilön lähtötiedot ovat riittävän tarkat, koko nimi, ikä ja kotikylä on mainittu. Löysin myös yhden luettelon kuolleeksi julistetuista seurakunnan  jäsenistä. Arvatenkin heistäkin ainakin osa oli siirtynyt jossain vaiheessa valtameren taakse. 

Mietin, mitä kautta tieto seurakunnalle tuli. Olisiko Yhdysvalloista/Kanadasta ilmoitettu virallisesti suomalaisen kuolemasta Suomen valtiolle? En oikein usko. Luulen, että tieto tuli sukulaisten kautta. Koska nämä henkilöt eivät olleet muuttaneet toiseen seurakuntaan tai siviilirekisteriin, pysyivät he edelleen seurakunnan jäseninä. Myös henkikirjoihin heidät merkittiin. Toki kummassakin oli tieto, että he olivat muuttaneet Amerikkaan. Ilmeisesti myöskään se, että henkilö otti toisen maan kansalaisuuden, ei vaikuttanut asiaan?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti