lauantai 28. tammikuuta 2012

Sukututkimusta televisiossa

Olen lauantai-iltojen huviksi muutaman kerran seurannut TV1:ltä klo 18.15 tulevaa sukututkimusohjelmaa ”Kuka oikein olet?”. Olen katsonut Leo Frimanin, Vexi Salmen ja Teija Sopasen juuria käsittelevät jaksot. Ohjelma on puolen tunnin mittainen, joten siinä ei ihmeitä ehditä. Esittelyssä näyttääkin olevan yksi tai kaksi esivanhempaa. Tyyliltään ohjelma on rauhallinen, sopii meikäläisen katsottavaksi. Henkilöt ja heidän juurensa ovat olleet sopivan vaihtelevia. Ohjelma lienee ulkolainen formaatti.

Taustalla oleva sukututkimus on varmaan tehty huolellisesti. Käytetyt lähteet tulevat ohjelmassa esille, vaikka niitä ei kovasti korosteta. Kirkonkirjat ja vanhat sanomalehdet ovat varmaan jääneet mieleen sellaisillekin, jotka eivät itse ole sukututkimusta tehneet. Kun tänään näytettiin Pietariin muuttaneen passia, jäin toivomaan, että muutamalla sanalla olisi kerrottu, miten sellainen kaivetaan esiin. 

Ohjelma on viihteellinen, helppo katsoa. Jotenkin toivoisin kuitenkin, että varsinaista tutkimustyötä näytettäisiin edes viiden minuutin ajan. Nyt julkisuuden henkilö kävelee valmiiden tulosten äärelle. Pienenisivätköhän katsojaluvut, jos tutkija hetken kertoisi, kuinka helppoa tai vaikeaa tulosten saaminen oli?

2 kommenttia:

 1. Minulla ei televisiottomana ole ollut mahdollisuutta nähdä vielä yhtään jaksoa kyseistä sarjaa. Olen hieman ihmetellyt, kun ei ole herättänyt mitään keskustelua sukututkimuspalstoilla. Ilmeisesti liian mitään sanomaton.

  Tuo tutkimusprosessin näkymättömyys/epärealistisuus on alkuperäisen englantilaisenkin ohjelman ominaisuus, mutta koska siinä jaksot ovat tunnin mittaisia, ehtii mukana olemaan kyllä hieman enemmän. Miksiköhän Suomessa päädyttiin noin lyhyeen pituuteen?

  VastaaPoista
 2. Jotain särmää ohjelma tuntuisi kaipaavan...

  Ehkä Suomessa on enemmän kysyntää puolen tunnin ohjelmille, ainakin tuossa alkuillassa, jolloin tämäkin lähetetään.

  Jaksot muuten näkyvät Yle Areenassa aina viikon ajan.

  VastaaPoista