keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Jatkuuko sanomalehtien digitoiminen?

Olen pitänyt lähes päivittäin tapanani selata uuden Historialliseen sanomalehtikirjastoon ilmestyneen Aamulehden ja Kansan Lehden numeron. Kun aikaraja (101 vuotta) on täyttynyt, on aina "tuore" numero tullut ihan vapaasti verkossa luettavaksi, olettaen tietysti, että lehti on tuona päivänä 101 vuotta sitten ilmestynyt. Nyt lehtien tulo on Kansan Lehden (ja monen muunkin lehden) osalta loppunut, niitä on digitoitu vain vuoden 1910 loppuun asti. Aamulehteä sen sijaan on onneksi digitoitu vuoteen 1917 ja uusia numeroita tulee edelleen verkkoon. Onkohan Kansalliskirjastolla tämän projektin määrärahat lopussa vai mikä on syynä?

Tiedän kyllä, että sanomalehtikirjastossa on kohtuullisen hyvin toimiva hakutoiminto, ja olen sitä paljon käyttänytkin. Ihan kaikkia osumia se ei kuitenkaan kokemukseni mukaan saa esille, mikä on varsin ymmärrettävää, kun kirjasinlajeja on ollut käytössä niin monenlaisia. Olen toki käynyt myös yliopistokirjaston asiakaspäätteellä hakuja tekemässä sekä sanomalehdistä että aikakauslehdistä, jolloin olen päässyt käsiksi hiukan uudempiinkin numeroihin kuin tuo 101 vuoden aikaraja sallii. Silti on ollut mukava istahtaa oman koneen ääreen ja tarkistaa, mitä vanhan kotiseudun lehdet ovat kirjoittaneet päivälleen 101 vuotta sitten.

Tämän päivän Aamulehdestä (siis 4.1.1911 ilmestyneestä) huomasin, että vuonna 1910 ilmestyi Tampereen historiaa käsittelevä teossarja. Oikeammin sarjan julkaiseminen saatiin päätökseen. Täytyykin käydä kirjaston sivuilla tarkistamassa, mikä historiikki on kyseessä ja voiko sen vielä saada lainaksi. Muutenkin on mukava lukea esimerkiksi vanhojen lehtien pikkuilmoituksia. Ne kertovat kaikenlaista tuon ajan ihmisten elämästä. Vähän käytetty, sivusta avattava sänky ja parireet olivat kaupan päivälleen 101 vuotta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti