lauantai 31. elokuuta 2013

Paikallisuutisia 103 vuoden takaa

Aamulehden vanhojen numeroiden lisäksi selailen joskus Tampereen Sanomia Historiallisesta sanomalehtikirjastosta. Tässä joitakin Tampereen seudun uutisia 31.8.1910.

Valtuusto oli hyväksynyt (Tampereen) Tammelan kansakoulun piirustukset. Ne oli laatinut arkkitehti Georg Schreck. Hänen suunnitelmansa rakennuksen sijoittamisesta hyväksyttiin niin ikään. Rahatoimikamari valtuutettiin rakentamaan talo, jolle oli jo rahoitus olemassa. 

Tampereelta lähteneestä postijunasta oli jouduttu poistamaan kaksi humalaista miestä Lempäälän asemalla. Heidän piti jatkaa matkaa myöhemmällä sekajunalla, jota vastaan toinen jostain syystä lähti juoksemaan kompastuen kiskoilla. Huonostihan siinä kävi. Jalka poikki, korva ruhjoutui ja ohimoon tuli ammottava reikä. Ensiapua annettiin asemalla ja hänet laitettiin tavarajunalla Tampereelle. Matkalla hän kuitenkin kuoli. Toinen sankari rupesi riehumaan Lempäälän asemalla puukko kädessä, jolloin hänet köytettiin aitaan tyyntymään. Hän pääsi kuitenkin jatkamaan matkaansa kohti Toijalaa.

Pispalassa oli Heikki Viholaisen kaksikerroksinen asuinrakennus syttynyt palamaan. Tuli oli lähtenyt liikkeelle keittiön hellasta. Palossa tuhoutui paitsi kyseinen asuinrakennus, myös Viholaisen ja naapuri Johanssonin ulkohuonerakennukset. Palokunta onnistui suojaamaan naapurin asuinrakennuksen purjeiden avulla. Vedensaanti oli vaikeaa, kuten kaikki Pispalassa käyneet osaavat kuvitella. Paloa oli sammuttamassa Pispalan palokunta ja "kolmisen miestä yhden ruiskun kera" Tampereen vakinaisesta palokunnasta. Sankat ihmisparvet olivat kerääntyneet katsomaan tulipaloa. Vahinkoa kärsivät edellä mainittujen omistajien lisäksi myös Viholaisen neljä vuokralaista. 

Palaneen talon kerrottiin olleen lähellä haulitornia. Mikko J. Putkosen kuva wikimediassa on vuodelta 2011.


Mikä on muuttunut 103 vuodessa? Varmasti ainakin palontorjuntamenetelmät ja loukkaantuneiden hoito. Sen sijaan humalaisten toilailut ja uteliaat palopaikalla töllistelijät voisivat olla yhtä hyvin päivän lehdestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti