maanantai 7. lokakuuta 2013

Miten esittää esivanhemmat?

Jos yhtään on onni matkassa, pystyy esivanhempia yleensä löytämään kirkonkirjoistakin tuonne 1600-luvun puolelle. Ei tietenkään kaikista haaroista, mutta monista. Lähtöhenkilö on nyt tässä tapauksessa 1900-luvun alussa syntynyt henkilö ja hänen esipolvensa haluaisin mahdollisimman havainnollisesti esille. Uskoisin saavani tilaisuuden esitellä heitä monille sellaisillekin, joiden kiinnostus sukuaan kohtaan on korkeintaan laimeaa.

Ihan näin kauas ei sukuselvitys yllä. Lähde: wikimedia


Käytän SukuJutut-ohjelmaa, joka tarjoaa useampiakin mahdollisuuksia esipolvien esittämiseen. Oikeastaan minun pitäisi päivittää koneelleni ohjelman uusin versio, mutta olen ajatellut tehdä sen vasta koneen vaihtamisen jälkeen. Ehkä uudessa versiossa olisi uusia hienoja mahdollisuuksia suvun esittelemiseen. Näistä nykyisistä (siis jo vanhan version) ei nyt mikään oikein sytytä. Kommentoikaapa te, joilla on ohjelmasta uusin versio.

Tavallisestihan sukututkija lähettää toiselle tutkijalle tai muuten suvusta innostuneelle sukutaulut. Nehän ovat kiinnostuneiden kesken hyvä tapa asian esittämiseen. Lisäteksteillä ja kuvilla niitä voi laajentaa vaikka kirjaksi. Mutta entä sellaiset ihmiset, joiden kiinnostus on vähäisempää? Miten he saisivat nopeasti jonkinlaisen käsityksen suvustaan. Hyvin laaditun kaavion tai sukupuun avulla varmasti, vaikka sukupuu lähtöhenkilöstä taaksepäin tuntuu vähän oudolta. Tässä kohtaa tämä nyt jotenkin tökkii. En saa mielestäni ulos havainnollista, eri värejä hyödyntävää, mutta tyylikästä sukukaaviota. Vika on varmaan minussa. Täytyyhän sellaisen olla mahdollista. Vielä niin, että voin halutessani säätää käytettäviä värejä, fontteja ym.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti