maanantai 5. syyskuuta 2011

Hiljan ja Kallen tarina

Kerronpa vielä lisää siirtolaisista, kun olen viime päivät selannut Ancestryn luetteloita.

Hilja syntyi Satakunnassa vuonna 1900 torpparin tyttärenä. Hänen tiensä vei 20-luvun alussa Tampereelle, missä syntyi poika, Lasse nimeltään. 1924 Hilja lähti Kanadaan, Port Arthuriin. Poika jäi Tampereelle muiden hoitoon. Hilja ilmoitti menevänsä maataloustöihin. Suomalaiset olivat perustaneet maatiloja Intolan alueelle, ja sinne Hiljakin suuntasi. 

Kalle oli torpanpoika niin ikään Satakunnasta. Hän oli syntynyt 1883. Amerikan manner alkoi houkuttaa ja hän matkusti 1908 Fort Williamiin Kanadaan. Hän lienee tehnyt vähän aikaa metsätöitä, ehkä kierrellyt muissakin töissä. Jossain vaiheessa hän sai ostaa maata Intolasta ja rupesi maanviljelijäksi. Hän oli poikamies.

Hiljan ja Kallen tiet kohtasivat Intolassa ja rakkaus syttyi. Häitä vietettiin vuoden 1925 lopussa. Puolisoilla oli ikäeroa lähes 17 vuotta, mutta se ei heitä haitannut. He kävivät 30-luvulla hakemassa Lasse-pojan luokseen Kanadaan. Kalle adoptoi hänet. Yhteistä perillistä ei näyttänyt syntyvän. 

Vuonna 1944 Hilja kuitenkin tuli raskaaksi ja isänsä mukaan Charlieksi ristitty poika syntyi 1945. Hilja kuoli, kun lapsi oli vain kuukauden ikäinen. Näin hän jäi isänsä ja veljensä hoitoon. Kalle kuoli 1960. Isoveli piti huolta pienemmästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti