keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Nimimuotia

Me hiukan vanhemmat tiedämme, että etunimet tulevat ja menevät. Kovin montaa Annelia ei taideta tänä päivänä kastaa. Ehkä joku sentään saa sen toiseksi tai kolmanneksi nimekseen. Sen sijaan Matildaa, Emmiä, Emmaa, Oskaria tai Paavoa olisin itse nuorempana pitänyt kovin vanhanaikaisena nimenä. Nyt oppilaissani on useita näiden nimien haltijoita.

Tutkailin sukututkimusohjelmastani hiukan harvinaisempia nimiä. Suvussani on ollut pari Lastikkaa, molemmat 1600-luvun puolella syntyneitä. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu näyttää, että nimeä on annettu joitakin vuosina 1920 - 1939, muille tilastoiduille ajanjaksoille palvelu näyttää pelkkää nollaa. Nimi lienee siis lähes kadonnut Suomesta. Jos oikein muistan, se on väännös nimestä Skolastika (Scholastica). 

Hedvig-nimi suomalaisilla lienee jonkun kuninkaallisen mukaan annettu. Sukulaisissani heitä on ollut noin tusinan verran, kaikki ovat eläneet ennen 1900-lukua. Vai onko nimi ollut Heta, ja hienompi Hedvig vain papin kirjausta? Ei satakuntalainen ole varmaankaan Hedvigiä tai Heddaa osannut ääntää. Heta näkyy olevan edelleen jonkun verran käytössä, tänä vuonna sen on saanut nimekseen 24 tyttöä. Hedvigejä on tänä vuonna ristitty kuusi. Ei siis ole sekään enää suosiossa.

Iisakkeja on suvussani ollut pilvin pimein. Tänä vuonna nimen eri muotoja on annettu satakunta kappaletta. Yritin miettiä, olenko koskaan tuntenut ketään tämännimistä, mutta en ainakaan muista yhtään Iisakkia. Yllättävästi tilastot kuitenkin kertovat, että eri 20-vuotiskausina sitä on annettu nimeksi 600 - 2600 pojalle. Ilmeisesti Iisakit ovat kiertäneet minut kaukaa.

Joissakin suvuissa nimiä pyritään säilyttämään, jolloin saman nimen eri muotoja esiintyy suvussa useita. Osa perheistä taitaa vähät välittää perinteistä ja antaa lapsilleen mieluummin ajankohdan suosikkinimiä. Entisaikoina vauraampi väki oli ehkä paremmin tietoista sukuperinteistään. Talollisissa riittää Matteja ja Juhoja, välistä sukututkijan harmiksi. Köyhempi väki ei ehkä pitänyt nimien siirtoa seuraaville polville niin tärkeänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti