maanantai 17. lokakuuta 2011

Amerikanleskiä 2

Jokin aika sitten kirjoitin siirtolaisista, joiden puolisot jäivät Suomeen. Eilen kaivelin siirtolaisiin liittyviä tiedostoja koneeni uumenista ja löysin Yhdysvalloissa toisen kerran avioituneen Taavetin avioliittotodistuksen. Luultavasti Ancestryllä on joskus ollut sopiva tietokanta avoimena ja olen sen sieltä tallentanut.

Taavetti oli Suomesta lähtiessään 1906 naimisissa. Vielä vuonna 1918 hän ensimmäisen maailmansodan rekisteröintikortissa ilmoitti Suomeen jääneen vaimonsa lähimmäksi omaisekseen. Tuo mainitsemani avioliittotodistus on vuodelta 1929. Taavetti ja Miina ovat käyneet rauhantuomarin pakeilla ja solmineet avioliiton. Todistus kertoo, että kummallekin kyseessä on toinen liitto. Tämä on todellakin sama Taavetti, paperista käy ilmi myös hänen äitinsä nimi.

Uskoisin, että ensimmäinen puoliso on kuollut Suomessa ja Taavetti on saanut siitä tiedon Yhdysvaltoihin. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia virallisia papereita tuolloin Amerikassa ja Suomessa vaadittiin ja miten niitä käännettiin. Yhden Kanadassa laaditun valtakirjan ja sen käännöksen suomeksi olen nähnyt. Se liittyi talokauppoihin. Vaikea kuitenkin uskoa, että avioliittoasioissakaan olisi ihan vain sanaan luotettu.

Taavetti ja Miina siis saivat toisensa. Taavetti oli tuolloin 50-vuotias ja Miinallakin lienee ollut sen verran ikää, ettei jälkikasvua enää syntynyt. Tuo avioliittotodistus on myös viimeinen dokumentti, mitä kummastakaan olen onnistunut löytämään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti