tiistai 4. lokakuuta 2011

Maria kadoksissa

Olen muutaman illan tutkinut Mouhijärven Rienilän kylässä asuneen räätäli Isak Frimodigin ja hänen vaimonsa Riitta Heikintyttären lapsien myöhempiä vaiheita Mouhijärven ja naapuriseurakuntien rippikirjoista. Muut luulenkin jo löytäneeni, mutta Maria on mysteeri.

Marian syntymäajaksi on rippikirjassa merkitty 1792. Mariaa ei kuitenkaan löydy vuosilta 1788 - 1792, olen käynyt kastettujen luettelot läpi. Tuohon väliin hän kuitenkin rippikirjaan ilmestyi. Edellinen sisaruksista oli syntynyt 1786 ja seuraava 1793, heidät on merkitty luetteloon. Silloin jää se mahdollisuus, että Maria olisi kastettu jossain muussa seurakunnassa. HisKi-haku ei anna sopivaa Mariaa. Täytyy vielä ottaa kartta käteen ja katsoa, puuttuuko HisKistä jokin lähiseudun seurakunnista.

Marian kohdalla on rippikirjaan merkitty, että hän on muuttanut 1804 Karkkuun, mikä voi tarkoittaa myös kappeliseurakunta Suoniemeä. Karkun Huidalta löytyykin myöhemmin piika Maria Iisakintytär, joka avioitui Mouhijärvelle. Hänen syntymäaikansa on kuitenkin 1797, mikä on ihan liian myöhäinen Rienilän Marialle. Hänellä ei myöskään ole mitään merkintää Mouhijärveltä tulosta. 

Luulen, että Mouhijärven kirkkoherra - tai kuka papeista nyt sitten rippikirjaa on pitänytkin - on ollut heikkonäköinen. Tuon ajan rippikirjoissa on nimittäin paljon muutoksia syntymäajoissa, jopa vuosien eroja. Isä-Isakin alkuperäkin varmistui vasta haudattujen luettelosta, siellä oli taas oikea syntymäaika näkyvissä. Siinä mielessä tuo Huidan Maria saattaisi olla etsimäni, pappi olisi merkinnyt muuttokirjaan väärän syntymäajan ja se olisi sitten kopioitu aina eteenpäin.

Olen spekuloinut myös sillä ajatuksella, että Maria olisikin kasvattina räätäliperheessä. Olisi kuitenkin outoa, ettei sitä olisi merkitty näkyviin. Voisin tietysti kysellä Mariasta jollakin forumilla. Muutkin ovat ehkä tutkineet samaa sukua. En kuitenkaan halua vielä luovuttaa. Tämä salapoliisina menneessä ajassa toimiminen on niin mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti