maanantai 24. lokakuuta 2011

Lisää vanhaa roinaa

Kirjahyllyssäni on muutama oppikouluni vuosikertomus. Olen ne ottanut mukaan joskus lapsuuskodistani ja niin ne ovat hyllyssä säilyneet. Ennen vanhaan ei oltu kovin tarkkoja yksityisyydensuojan kanssa. Niinpä noissa kirjasissa on oppilaiden syntymäajat. Ne toimivat nyt vähän juorukalenterin tapaan. Voin niistä katsoa, kuka kulloinkin täyttää pyöreitä vuosia.

Enemmän iloa niistä kuitenkin on yhdistettynä koulukuviin. Kun ihan kaikkia ei tahdo enää kuvista heti tunnistaa, toimii vuosikertomus mainiona muistinvirkistäjänä. Samalla vuosikertomuksista näkee, miten suuria oppikoulun luokat 60-luvulla olivat. Yhdessä luokassa saattoi olla 40 oppilasta. Porukka oli tietenkin pääsykokeilla karsittua, mutta kyllä meteliä saattoi valikoidustakin oppilasjoukosta syntyä. Osattiin kyllä myös istua hiirenhiljaa. 

Joskus saatan istua ja muistella kouluaikoja luokkakuvia katsellen ja vuosikertomuksia selaten. En ole vielä niin vanhuudenhöperöksi tullut, että tuo aika tuntuisi jotenkin erityisen ihanalta ja kaikki luokkatoverit olisivat muuttuneet mukaviksi. Muistan kyllä, että jonkun kanssa en halunnut liiemmin olla tekemisissä. Muistan myös ikäviä tapahtumia kouluajalta. Muisteleminen on silti hauskaa.

2 kommenttia:

  1. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että olisin kuulunut "valikoituun" oppilasjoukkoon.:)
    Kyllä siinä joukossa oli kiusanhenkiäkin, monta vuosikymmentä kului, ennen kuin saatoin yhdelle antaa mielessäni anteeksi.
    Saakohan niitä vuosikertomuksia ihan pyytämällä entisistä opinahjoistaan?
    Entä koulukuvia, mistä niitä voi tiedustella? Minulla ei ole kuin yksi kuva. :(

    VastaaPoista
  2. Juu, eivät oppikoululaiset ihmisinä varmaaan olleet sen kummempia kuin ikätoverinsa muissa koulumuodoissa. Valintaa kuitenkin tehtiin: oppikouluun meni 60-luvun alkupuolella muistaakseni n. 50 % ikäluokasta. Ulkopuolelle jäivät paitsi heikommin koulussa menestyneet, myös ne joiden koti ei voinut tai halunnut maksaa koulutuksesta.

    Kun koulut olivat tuolloin enimmäkseen yksityisiä, on niillä voinut olla erilainen politiikka vuosikertomusten ja koulukuvien säilyttämisen suhteen. Kuvia voisi ehkä olla kuvaamoissa.

    VastaaPoista