torstai 13. lokakuuta 2011

Ammatteja Amerikassa

Nyt, kun Ancestryllä on joitakin kokoelmia vapaasti luettavissa, olen viettänyt tiiviisti kaiken liikenevän ajan niiden parissa. Tänään olivat avautuneet vuoden 1930 väestönlaskentatiedot. Etsin niistä sukulaisia, tietysti, mutta myös aikoinaan kotikylästäni siirtolaiseksi lähteneitä. Jäin miettimään ammatteja, joissa he toimivat.

Olettaisi tietysti, että maaseudulta olisi menty maata viljelemään tai metsätöitä tekemään. Maanviljelijöiksi ryhtyneitä onkin muutama. Maatilan hankkiminen näyttää toisilla onnistuneen melko pian maahan saapumisen jälkeen. Tänään löytyi yksi, joka lähti valtameren taakse 1905. Aiemmin hän taisi olla laivanrakennuspuuhissa. 1930 hänet on kuitenkin kirjattu maanviljelijäksi. Jos oikein ymmärsin, kyseessä oli maitotila, jolla myös hänen pojistaan kaksi työskenteli. Yhtään metsätöissä ollutta en ole väestönlaskennoista löytänyt. Joko he ovat vaihtaneet paikkaa niin, ettei väestönlaskija ole heitä tavoittanut tai sitten nimet on kirjattu kerrassaan mahdottomiksi tunnistaa.

Maanviljelijöiden lisäksi puuseppiä on ollut useampia. Käsistään taitavat suomalaiset ovat löytäneet töitä rakennusalalta. He ovat kulkeneet samaa reittiä New Yorkin kautta, joten saattaa olla, että ensimmäisenä työn aloittanut on auttanut muut samalle alalle. Töissä on oltu myös sulatossa, kalatehtaalla ja pesulassa.

Nyt etsimään vielä viimeisiä ties minkä nimimuunnoksen takana piileskeleviä "kiusankappaleita"!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti