keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Hukkumistapaus

Simo Heikinpoika Vasara oli ratsastamassa hevosella ilmeisesti kesäkuussa 1748, kun hän päästi hevosensa uimaan jokeen, putosi sen selästä ja hukkui. Simo oli tuolloin 17-vuotias. Haudattujen luettelossa on kuolinsyy selvitetty jostain syystä näin tarkasti. Hautaus on tapahtunut 24.6, onnettomuuden ajankohtaa ei ole mainittu. Luultavasti on oltu jo kesän puolella, tuskinpa Simo olisi toukokuiseen virtaavaan veteen halunnut edes hevosen selässä.

Simo oli kotoisin Mouhijärven Rienilän kylästä. Katselin kartasta, mihin jokeen hän olisi voinut hukkua. Lähistöllä kulkee Saikkalanjoki, joka virtaa Mätikköjärvestä Tupurlanjärveen. Nykyisellään se on noin 20 - 30 metriä leveä. Joki on voinut olla leveämpi 1700-luvulla. Sen jälkeen sitä on ehkä perattu ja suoalueita on kuivattu. 

Luulen, että Simo on ollut uimataidoton. On vaikea kuvitella, että nuori mies hukkuisi kesällä satakuntalaiseen jokeen, jos hän osaisi uida.  Surullinen päätös nuorelle elämälle.

Lähde: Digitaaliarkisto


2 kommenttia:

  1. Anneli, kirjoitat mielenkiintoisesti kauan sitten tapahtuneista asioista.
    Lukijalle avautuu asiat mukavasti, kun kerrot omiakin ajatuksiasi vanhoista tietolähteistä löytämiesi faktatietojen lisäksi.:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, minulla on tapana useinkin pysähtyä miettimään jonkun kauan sitten eläneen ihmisen kohtaloa.

    VastaaPoista