perjantai 14. lokakuuta 2011

Jeremias, hammaslääkäri

Jeremias syntyi 1887 pienen kylän sivukulmalla torpassa. Hänen isänsä kuoli heti seuraavana vuonna. Perhe asui kuitenkin kylässä vielä jonkin aikaa. Äidille syntyi neljä lasta miehen kuoleman jälkeen. Tämän jälkeen Jeremiaan tiedoissa on aukko. Äiti muutti pois kylästä, vaikka palasikin sinne takaisin vanhuuttaan viettämään.

Jeremias muutti 1910 Cloquetiin Minnesotaan. Hän oli saanut sukunimen Mäkinen. Myöhemmin nimi lyheni muotoon Mäki. Amerikkalaislähteissä nimi on kirjoitettu monella tavalla, esimerkiksi Mckey. Jostakin Jeremias sai suhteellisen nopeasti rahaa. Hän nimittäin ryhtyi opiskelemaan, mikä on Yhdysvalloissa aina ollut maksullista. Onnistuiko hän keräämään tarvittavat rahat työnteolla vai oliko amerikansuomalaisilla jotain stipendejä, joita lahjakkaille nuorille voitiin myöntää, sitä tarina ei kerro. Vuonna 1923 hän lopulta valmistui hammaslääkäriksi. Opintoihin kului kymmenen vuotta, mikä viittaa siihen, että välillä piti olla töissä. Kielen oppiminen vei myös oman aikansa.

Hammaslääkärinä Jeremias toimi Waukeganissa Illinoisissa. Vuoden 1930 väestölaskentatiedot kertovat hänen perustaneen perheen, johon vaimon lisäksi kuuluivat poika ja tytär. Elämä jatkui samalla paikkakunnalla. Siellä hän myös kuoli 1976.

Aika pitkä on ollut matka suomalaisesta torpasta hammaslääkäriksi valtameren taakse. Lähteet eivät kerro tuosta retkestä tämän enempää. Kun nimikin on niin tavallinen, lienee jälkipolvia vaikea löytää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti