maanantai 31. lokakuuta 2011

Hjulmakare

Tottijärven Österbackassa asui vuosina 1797 - 1804 Juho Juhonpoika Hällström, jolla oli tittelinä wagnmakare tai hjulmakare. Ensin hänet mainitaan kisälliksi, myöhemmin sitä ei enää käytetä. Luulen tietäväni, mitä hän työkseen teki. Kun hevosella liikuttiin, tarvittiin vaunut tai kärryt tai rattaat, eri nimityksiä käytettiin ajoneuvojen käyttötarkoituksen ja murrealueen mukaan. Juho teki pyöriä näihin ajoneuvoihin. Tekikö hän sekä puu- että metalliosat? Muistelen kuulleeni, että jotkut sepät tekivät molempia. Juhosta ei kuitenkaan käytetä nimitystä seppä. Ehkäpä Juho teki vain pyörien puuosat, kenties tarvittaessa vaunut kokonaan.

Juho kiinnostaa minua, koska hän oli mahdollisesti esi-äitini veli. Samasta torpasta nimittäin lähti 1785 maailmalle Juho Juhonpoika, joka oli syntynyt 1767, kuten Hällströmkin. Valitettavasti jälkimmäisestä tiedetään vain syntymävuosi. Pappi ei ole vaivautunut kirjaamaan, mihin Juho Juhonpoika lähti, ei myöskään, mistä Hällström tuli. Siinäpä haastetta seuraavaksi ruveta etsimään lähiseutujen vaununtekijöitä.

Kovin pitkään ei Juho ehtinyt pyöriä rakennella. Jos hän lähti jonkun oppiin heti silloin 1785, ehti hän olla ammatissa vajaat parikymmentä vuotta. Keuhkotauti vei hänet alle nelikymppisenä kuten niin monet kohtalotoverit tuohon aikaan. Suremaan jäivät vaimo ja yksi tytär.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti