maanantai 5. elokuuta 2013

Passilla vai ilman

Nykyisin matkustamme tyytyväisinä Schengen-alueella ilman passia. Epäluuloisimmat, kuten minä, pitävät passia kuitenkin mukanaan, onhan se kaikkialla hyväksyttävä henkilöllisyystodistus. Tiedättehän, jos jotain sattuu... Olen sen ikäinen, että totuin ensimmäisiä matkoja tehdessäni tiukkoihin rajamuodollisuuksiin. Passi piti olla ja moniin maihin viisumikin. Pohjoismaihin pääsi henkilötodistuksella, tulli tosin saattoi katsella tuomisia tiukasti. No nyt sitten olemme saaneet tilalle turvatarkastukset lentomatkoille lähdettäessä, jos liikkuminen muuten onkin helpottunut.

Aika monet sukututkijat lienevät selanneet passiluetteloita. Tai luetteloita passia varten myönnetyistä esteettömyystodistuksista, niin niitä taidetaan joissakin nimismiespiireissä nimittää. Olen usein miettinyt, mahtoiko varhaisilla siirtolaisilla olla passi, kun he lähtivät kohti Amerikkaa. Ainakin täällä Pohjois-Pohjanmaalla kerrotaan siirtolaisista, jotka lähtivät matkaan Norjan tai Ruotsin kautta eivätkä välttämättä hankkineet Suomen viranomaisilta passia lähtiessään joskus 1860 - 1880. Omissa tutkimuksissakin on tullut vastaan yksi 1880-luvulla lähtenyt, jota ei passiluettelosta löydy. Oliko Yhdysvaltoihin tai Kanadaan saavuttaessa tuohon aikaan vastassa viranomaisia, jotka kyselivät tulijan henkilöllisyyttä? Riittikö sana vai vaadittiinko dokumentteja?

Tällä laivalla monet suomalaisetkin matkustivat valtameren yli. Charles DeLacyn maalaus, lähde: commons.wikimedia


Paikalliset asukkaat rajojen lähellä lienevät aiemmin liikkuneet melko vapaasti, koska valvonta ei millään ole voinut kattaa tarkasti pitkiä rajoja. Ainakin Tornionjokilaaksossa on solmittu avioliittoja joen poikki siihen malliin, että rajan ylitse on varmasti liikuttu. Tavaraakin kulki, laillisesti ja laittomasti. 1900-luvulla käytössä oli rajapassi, aiemmasta menettelystä en tiedä. Myös saamelaiset lienevät liikkuneet Suomen, Ruotsin ja Norjan alueilla yli rajojen. Venäjän rajan ylittäneitäkin oli vielä vuoden 1918 jälkeen, mutta siinä kyllä jo otettiin tietoinen riski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti