keskiviikko 21. elokuuta 2013

Ruotsin arkistoihin

Ruotsin ArkivDigital ilmoitti sähköpostilla, että sen arkistot ovat vapaasti luettavissa viikonloppuna 24. - 25.8. Ruotsalaiset viettävät tuolloin sukututkimuspäiviä ja pääsponsori haluaa mainostaa omaa palveluaan. Rekisteröityminen vaaditaan. AD:n hinnat eivät muutenkaan ole hirveät ja olenkin harkinnut kuukauden käyttöjakson ostamista. Katsotaan viikonlopun jälkeen. 

 Edit: Ajatuskatkon aiheuttaman sekoilun korjaus

Kytkentäni Ruotsin puolelle ovat aika vähäisiä. Nyt kuitenkin olisi tarvetta katsoa paria pohjoisruotsalaista seurakuntaa ja lisäksi selata henkikirjoja. Erityisesti niiden, joilla on sukua Tornionjokilaaksossa, kannattaa käyttää tilaisuutta hyväkseen. Kun alue kuului kokonaisuudessaan Ruotsiin, solmittiin avioliittoja nykyisen rajan yli. Solmittiin toki myöhemminkin.

Toinenkin ruotsalainen sukututkimussivusto lähestyi hiljattain sähköpostitse. Ancestry.se tarjoaa ruotsalaisten kirkonkirjojen ohella myös siirtolaisuuteen liittyviä aineistoja, kuten matkustajaluetteloita. Varhaisista siirtolaisista jotkut matkustivat Ruotsin kautta. Ancestrylläkin on toisinaan avointen ovien päivät. Siirtolaisaineistot eivät ole kuitenkaan vähään aikaan olleet vapaasti käytettävissä. Nyt muistuttivat vapaasta 14 päivän tutustumismahdollisuudesta. Pannaan harkintaan. Jostain syystä vierastan luottokorttini numeron lähettämistä heille verkon kautta. Kaipa salaukset ovat kunnossa, mutta...

Myöskään Ruotsin Riksarkivet SVAR ei peri kiskurihintoja digitoituihin kokoelmiinsa pääsystä. Minulla on kuitenkin hiukan ennakkoluuloja sitä kohtaan, että valtiollinen arkisto laskuttaa verkkopalvelustaan. Ehkä se on maailmalla yleistäkin. Kaikki kunnia siis meidän Digitaaliarkistollemme.

2 kommenttia:

  1. "Minulla on hiukan ennakkoluuloja sitä kohtaan, että valtiollinen arkisto laskuttaa verkkopalvelustaan." Mutta pitääkö SVAR:n maksullisuuden takia vierastaa ArkivDigital:a, joka on yksityinen firma? Omien verkkosivujensa mukaan "I dagsläget har Arkiv Digital AD AB drygt c:a 370 aktieägare."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos korjauksesta. Ajatus näköjään pätki, onneksi ei ole ensimmäinen kerta.

      Poista