Tämä viikonloppu menikin amerikkalaislähteitä tutkiessa. Sattumalta heitin Find a Grave-tietokannan hakuun nimen, jonka omistajan tiesin muuttaneen Yhdysvaltoihin. Yllättäen tietokannasta löytyi hänen (kolmas) vaimonsa. Lieneekö tietokantaan lisätty uusia tietoja, aiemmin en muista häntä löytäneeni. Vaimo oli kuollut Washingtonin osavaltiossa. Osoittautui, että osavaltion arkistosta pystyi katsomaan avioliitto- ja kuolintodistuksia. Viimeisessä avioliittotodistuksessa oli varmemmaksi vakuudeksi vielä sulhasen vanhemmat nimettynä, joten tiesin olevani oikean henkilön jäljillä. Myös tieto tutkimuskohteen kuolemasta löytyi, vaikka kuolintodistusta ei saanutkaan katsoa. Yksityisyydensuojaa vai sattumaa?
En malta olla ihmettelemättä, miten tieto on tuolloinkin (1920-luvulla) kulkenut mantereelta toiselle. Kun edellä mainitun miehen Suomeen jäänyt ensimmäinen vaimo kuoli, solmi mies jo parin vuoden kuluttua avioliiton Amerikassa. Oliko hän saanut vaimonsa kuolemasta todistuksen uuteen kotimaahansa? Vai riittikö sen viranomaisille, ettei hän ollut Yhdysvalloissa avioliitossa? Tiedän yhden tapauksen, jossa miehellä mahdollisesti oli vaimo sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Kun en ole nähnyt amerikkalaisesta avioliitosta todistusta ja kun vaimo kuoli melko pian Yhdysvalloissa, jää siihenkin pieni epäilys toisen avioliiton virallisuudesta. Epävirallisia puolisoita ja perheitä varmasti oli.
Aion nyt seuraavaksi käydä läpi erityisesti suomalaisten suosimien osavaltioiden verkossa olevia tietokantoja etsien tietoja vihityistä, syntyneistä ja kuolleista. Myös muutamasta muusta osavaltiosta aion tarkistaa tilanteen. Sama pitänee tehdä Kanadan suhteen. Tilanne näyttää kovasti vaihtelevan osavaltiosta toiseen. Etsimäni henkilöt ovat sellaisia, jotka katoavat kahden väestönlaskennan välillä tai sitten heidän tietonsa niissä ovat liian epämääräisiä varmojen johtopäätösten tekemiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti