tiistai 17. joulukuuta 2013

Kalmariinia ja Kanadaa

Tämä on nyt vähän tällainen täydennysjuttu. Ensinnäkin sain kommentin muinaiseen kalmariinitekstiini. Olin siinä ympäripyöreästi epäillyt sen olevan jotain alkoholipitoista juotavaa, ehkä ns. kiljua, jota Satakunnassa lienee harrastettu jo 1900-luvun alussa. Tarzan Bloch selvitti nyt sen olleen negatiivinen kiertoilmaus alkoholille. Hyvä, että asia selvisi.

Sitten Kanadan puolelle. Jo aiemmin erään blogitekstin kommentissa muistutettiin verkossa olevista Brittiläisen Kolumbian lähteistä. Vasta nyt sain aikaiseksi niiden tarkemman tutkimisen. Royal BC Museumin sivustolla on mm. tietoja syntyneistä 1854-1903, avioituneista 1872-1936 ja kuolleista 1872-1992. Etsin sieltä erästä henkilöä, jonka vaiheista on sen verran tietoa, että Kanadaan hän asettui ja siellä perusti perheen. Yhden hyvän ehdokkaan löysinkin, kun lyhensin pitkähköä suomalaista sukunimeä sopivasti. Syntymävuosi täsmäsi, isän nimi samoin. Valitettavasti äidin nimessä oli sen verran heittoa, että varmuutta en asiasta saanut. Pitää vielä katsoa, josko jostakin puuttuva tiedonmurunen löytyisi.Lisäksi tein havainnon, että Ancestryn sivuille on mielestäni suhteellisen hiljattain tullut Kanadan 1921 väestölaskennan tiedot (tietoja?). En ole maksanut kyseisen palvelun maksuja, mutta sehän ei estä tekemästä hakuja. Usein tuloksista kuitenkin näkee ainakin aviopuolison. Kanadan väestönlaskentatietoja on tullut myös FamilySearchin sivuille, ainakin vuosilta 1906, 1911 ja 1916. Niistäkin voi olla apua siirtolaisia etsiessä, vaikka tietoja onkin vielä vähänpuoleisesti.

1 kommentti:

  1. Hei, Kanadan 1921 väestölaskenta on ilmaiseksi saatavilla sivun http://www.ancestry.ca/census kautta. Vaatii rekisteröitymisen, mutta ei siis maksa mitään.

    t. Kari

    VastaaPoista