tiistai 3. joulukuuta 2013

Pienen tarinan jatkoa

Jatkan vielä hiukan edellisen tekstin tarinaa, tosin taaksepäin. Selityksenä se, että eräs jo iäkkäämpi tuttava pyysi katsomaan hiukan isovanhempiensa lapsuusvaiheita ja niin päädyin selvittämään myös heidän vanhempansa. Tuttavani vuoksi en kerro paikkakuntaa, nykyisellä Pirkanmaalla kuitenkin liikutaan. Niinpä siis muutama sana Juhosta, Tildan, Hildan ja Eeron isästä.

Juho syntyi 1832, aviottomana. Hänen äitinsä Maria oli tuolloin 19-vuotias ja piikomassa eräässä talossa, jossa palvelusväkeä riitti. Ei siis aavistustakaan Juhon isästä. Tosin seurakunnan rikosten kirja taitaa olla noilta vuosilta olemassa. Sieltä voisi katsoa, onko Maria paljastanut häntä. Juhon syntymän jälkeen Maria jatkoi piikana työskentelyä. Jossain vaiheessa hänestä tuli itsellinen. Lapsia ei tullut lisää ja Juhon hän onnistui kasvattamaan isoksi. Sen aikaiseksi Juho asui äitinsä kanssa melko pitkään. Vasta 19-vuotiaana hän lähti rengiksi muualle.

Pian Juho kohtasi ensimmäisen vaimonsa Albertinan, joka oli häntä yksitoista vuotta vanhempi. Naimisiin mentiin 1855. Jonkin aikaa kierreltyään pariskunta asettui torppareiksi paikkaan, jossa asuivat kuolemaansa asti. Heille syntyi kaksi tytärtä, jotka molemmat kuolivat pieninä. Kun Albertinakin kuoli 1864, jäi Juho taas yksin. Hän löysi kuitenkin 1867 uuden vaimon, Annan, joka oli häntä peräti 17 vuotta vanhempi. Anna oli leski ja entinen talon emäntä. Lapsia ei tästä liitosta syntynyt. Voisi ajatella, että avioliitto solmittiin lähinnä talouden turvaamiseksi, mutta kukapa sitä tarkkaan tietää. 

Juhon torpankin lähellä oli jokimaisema. Tämä tosin on kuva Victor Westerholmin maalauksesta Jokimaisema Mustiosta.

Juho ja Anna ehtivät olla naimisissa toistakymmentä vuotta ennenkuin Anna 1883 kuoli. Viiden vuoden kuluttua Juho löysi Henriikkansa ja vei tämän vihille. Tästä liitosta syntyivät sitten edellisen tekstin kolme sisarusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti