perjantai 13. joulukuuta 2013

Moottoriajoneuvojen rekisterikortteja

Taannoin pohdin autojen sukututkimusta, kun olin havainnut Turun maakunta-arkiston korttilaatikot, joihin selvästi oli merkitty rekisterinumeroita. Sillä kertaa niiden selaaminen jäi, kun oli tähdellisempääkin tutkimista. Koska omistan joitakin vanhoja valokuvia, joissa sukulaisia (ja naapureitakin) poseeraa autonsa kera, jäi takaraivoon ajatus, että laatikoita voisi joskus penkoa.Nyt rekisteröintikortteja on alettu digitoida. Ensimmäiset autojen ja moottoripyörien (kaikki?) kortit ovat nähtävänä Digitaaliarkistossa.

Muistelen, että aiemmin rekisterinumeron ensimmäisen kirjaimen perusteella saattoi päätellä, missä läänissä auto oli viety rekisteriin. Sittemmin käytännöstä luovuttiin. Muistaakseni Turun ja Porin läänin kirjain oli E. Ainakin E-kirjaimella alkavia rekisterikortteja on nyt digitoitu. Ne edustavat nähdäkseni sodan jälkeistä aikaa. Ehkä tunnus ennen sotia oli T. Valokuvissa tuolta ajalta on sitä runsaasti. Muutaman E-kirjaimellisen tarkastin ja yhtä lukuunottamatta löysinkin. Lienevätkö kortit olleet käyttäjien jäljiltä vain väärässä järjestyksessä. Tarjolla oli ajoneuvon merkki ja malli, tekniset tiedot, vakuutusyhtiö, merkintöjä mahdollisista muutoksista, verojen maksuista, katsastuksista ja omistajista. Kannattaa huomata, että kortteja on enemmän kuin se listassa mainittu 2000. Eteenpäin pääsee selaamalla tai alasvetovalikosta.

Erään kortin yläosaa


Digitoitu kortisto toimii hyvin, kun tietää auton rekisteritunnuksen. Digihakemistoa kannattaa samalla selatessa täydentää.  Toisin päin (omistajan nimellä) hakeminen on vaikeaa. Kortteja on ihan liikaa selattavaksi, paitsi jos on äärimmäisen kärsivällinen ja tekee sitä vähän kerrassaan. Ehkä sukututkijalle kiinnostavinta on saada lisätietoa sukulaisensa autoilusta. Vanhat valokuvat ovat hyvä apuväline etsinnässä. Jo osittainenkin rekisteritunnuksen näkyminen kuvassa vähentää selaamista huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti