keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Koulu-toverin joulu

Taisin aiemmassa tekstissä mainita, että selasin yllä mainittua lehteä joulukuvia etsien. Lehti ilmestyi (tai ainakin sen Historialliseen sanomalehtikirjastoon digitoidut numerot ilmestyivät) 1901 ja 1902. Jälkimmäiseltä vuodelta on vain yksi numero. Sen päätoimittaja (vaikka ei sellaiseksi itseään kutsu) oli toimittaja ja kirjailija Tyko Hagman. Lehdellä oli myös avustajia. Lehti ilmoitti olevansa "Suomen koulunuorison lehti, ainoa laatuaan maassamme" ja esiintyvänsä "isänmaallisena yhdyssiteenä tämän nuorison kesken". Ainakin vuoden 1901 joulunumeron sisältö tuntui vastaavan tätä tavoitetta nykypäivän silmin jopa pateettisuuteen asti.

Joululehti sisälsi suorasanaisia tekstejä Lucina Hagmanilta ja Tyko Hagmanilta, joka lienee ollut nimimerkki T-o:n takana. Nimimerkki Crispinus oli kirjoittanut kertomuksen jouluaatosta Venäjällä. Siinä sudet uhkasivat matkaseuruetta. Koululaisten osastossa oli lasten kertomuksia. Eeva oli lähettänyt "Vaarin kertomus"-nimisen jutun, jossa vaari kertoi lapsenlapsilleen vainolaisten hyökkäyksestä kylään. Jäin miettimään, mihin aikaan se olisi tullut sijoittaa. Isovihan aika olisi luontevin tai sitten jokin vielä vanhempi tapahtuma. 1800-luvullakin vihollisuuksia oli, mutta Suomen sodan aikaan talonpojat tuskin puolustautuivat kirvein hyökkääjiä vastaan. 

Lehdessä oli myös runoja. Niitä olivat kirjoittaneet (lehteä varten?) mm. Alli Nissinen, Irene Mendelin, J.H. Erkko, Tyko Hagman sekä koululaiset. Aika moniin teksteihin liittyi kuvia, joista osa oli värillisiä. Niihin ei juuri tekijöitä ollut merkitty. Muutamat koko sivun kuvat oli ilmeisesti painettu erikseen Hämäläisen kirjapainossa Hämeenlinnassa, koska niiden kääntöpuoli oli tyhjä. Alli Nissisen runoon "Tähtipoikain laulu" liitetty kuva esittää jonkinlaista tiernapoikaseuruetta. Itse runo ei kuitenkaan ole ainakaan nykyistä tiernapoikaperinnettä.

Sekä Alli Nissisen että Tyko Hagmanin tekijänoikeudet ovat jo päättyneet. Pienellä riskillä julkaisen siis runon ja kuvan, vaikka en saakaan selvää kuvan tekijästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti