lauantai 7. joulukuuta 2013

Mistä joulukuva?

Tarvitsisin erääseen toiseen yhteyteen vanhan jouluisen kuvan, mieluummin suomalaisen. Ensimmäinen ajatukseni oli ottaa sellainen vanhasta joulukortista. Sepä ei olekaan niin yksinkertaista. Lainkuuliainen kun olen, en haluaisi loukata tekijänoikeuksia. Osoittautui olevan kovin vaikea löytää suomalaisia joulukortteja, joissa tekijänoikeus olisi varmuudella päättynyt. Löysin mm. yhden ennen itsenäisyyden aikaa kulkeneen (venäjänkieliset postileimat), mutta niinpä vain siinäkin oli taiteilijan kuolemasta hieman alle 70 vuotta. Sitten on isompi määrä signeeraamattomia vanhoja kortteja, joita ehkä voisi käyttää. Haluaisin kuitenkin varmuuden tekijänoikeuden päättymisestä. 

Venäläinen joulukortti, jonka wikimedia katsoo olevan vapaa tekijänoikeuksista.

Seuraavaksi suuntasin Historiallisen sanomalehtikirjaston aikakauslehtipuolelle. Kovin olivat synkeitä vanhat joulukuvat, mitä mustavalkoisuus tietysti vielä korosti. Jotain sentään löysin Lasten kuvalehdestä ja Koulu-toverista. Niitä kuitenkin vaivasi sama ongelma kuin korttejakin. Joko taiteilijaa ei ollut lainkaan merkitty tai sitten hänen kuolemastaan ei ollut vielä kulunut 70 vuotta. Sitä paitsi osa kuvista oli selvästi lähtöisin ulkomailta. 

Ulkomaisilla verkkosivuilla toki on vapaasti käytettäviä vanhoja joulukuvia. Niissä on kuitenkin usein jokin yksityiskohta, joka paljastaa, ettei kuva ole Suomesta. Ehkä jatkan vielä etsimistä jonkin aikaa. Tai sitten turvaudun vanhaan jippoon. Teen itse ottamastani valokuvasta vanhannäköisen kuvankäsittelyllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti