sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Pieni tarina kolmesta sisaruksesta

Kun Tilda, Hilda ja Eero syntyivät, olivat heidän vanhempansa jo jonkun verran iällä. Nuorimmaisen syntyessä isä-Juho oli 62-vuotias ja äiti-Henriikka 39-vuotias. Juho kuoli 1899. Kuolinsyyksi on merkitty kitumus, lienee ollut jokin pitkä ja hivuttava tauti. Henriikka kuoli pari vuotta miehensä jälkeen. Hänelle ei kuolinsyytä ole merkitty lainkaan. Lapset olivat silloin 12-, 10- ja 7-vuotiaat. 

Lasten syntyessä Juho oli entinen torppari. Ilmeisesti hän oli torpan luovuttaessaan tehnyt sopimuksen, että perhe saa jäädä asumaan torppaan hänen kuolemansa jälkeenkin. Lapset nimittäin jäivät muutamaksi vuodeksi torppaan, vaikka uusi torppariperhe ei ollut heille ainakaan läheistä sukua. Onhan sekin tietysti mahdollista, että kunta oli tehnyt heidän hoidostaan sopimuksen torpparin kanssa. Miten tahansa, elämä toisten nurkissa ei liene ollut helppoa. Suunnilleen 16-vuotiaina he lähtivätkin vuoronperään maailmalle. 

Tilda vanhimpana lähti ensimmäiseksi. Ajan tavan mukaan hän meni maatalon palvelukseen. Hän ehti olla piikana yli 10 talossa ennen avioliittoaan. Lopulta hän perusti perheen ja jäi kotiäidiksi. Hän asui koko elämänsä kotipaikkakunnallaan. Hilda piikoi useassa talossa, kunnes avioitui ja lähti aviomiehensä kanssa 1910-luvulla Amerikkaan, missä eli lopun elämäänsä. Hänen elämänsä loppupuoli oli varmasti helpompaa kuin sen alkupuoli oli ollut. Eero ei poikennut kuviosta: hän lähti rengiksi. Hänen myöhemmät vaiheensa kätkeytyvät 100 vuotta nuorempien kirkonkirjojen uumeniin. Ainakin tyttärien jälkipolvia on elossa edelleen.

Arcturus-laivalla, jonka pienoismalli on kuvassa, lähti Hilda miehensä kanssa Suomesta Englantiin. Lähde: wikimedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti